Dadel-pistache bar met rozen en anijs


Yogi & Yousef’s zalige dadels uit Saoedi-Arabië (ze smaken naar een dadelige karamel met een hele fijne niet te zware structuur) waren de aanleiding om deze goddelijke dadel-pistache bars te maken. (we zijn dol op dadels lees hier een andere post over dadels) Zo gemaakt en ook zo opgegeten, ha, daar bleven we dus niet vanaf!

foto 1De smaken van pistache en dadel en rozen ja die zijn gewoon voor elkaar gemaakt. Neem de lekkerste pistachenootjes die je kunt vinden!
dadel-pistache bar met rozen en anijs

100 g pistache
15 dadels
paar rozenknopjes
2 tl rozenwater
½ tl anijszaad
zout

Rooster de pistachenootjes 1 min. in een droge koekenpan. Mix ze bijna fijn in een keukenmachine of bakje van de staafmixer. Ontpit de dadels en knijp ze fijn. Verpulver de rozenknopjes en verwijder harde delen. Kneed de pistache, rozenknopjes, rozenwater, anijszaad en zout heel grondig door de dadels, zo lang dat je een hele mooie pasta krijgt waarin alles vermengd is.

foto 2-1Bestrooi het ronde Yogi & Yousef doosje met wat poedersuiker (of gebruik een ander rond of vierkant vormpje). Duw de pasta terug in het doosje of vormpje, verdeel goed en druk mooi plat aan. Laat 5 min. opstijven in de koelkast. ‘Stort’ de dadel-pistache bar omgekeerd op bakpapier en snijd er puntjes of blokjes of lange bar’s van.

Wij vonden deze bars waanzinnig bij een kopje rozen- of munttthee. Maar we denken dat hij ook lekker is bij een sterke espresso na het eten.

,