De Arabische wereld in 1977


links onder zie je de mooie Basem, ya helou!

Van Julia Drees kregen we onlangs een geweldig boek te leen: Arab World Cookbook van de Libanese Nahda Salah, uit 1977. De foodstyling, de recepten, de foto’s het is een te gek boek, dat nu eigenlijk weer helemaal mee kan. De recepten zijn allemaal gemaakt door haar moeder: die ze de ‘the mastercook’ noemt en haar broer Basem heeft ze gefotografeerd (mooie Basem had ons ook best mogen fotograferen trouwens). Nahda leert je tot in het uiterste detail hoe je met gasten om hoort te gaan (altijd blijven lachen en heel veel eten serveren, zo ongeveer) maar ook een geweldig ABC van Arabisch eten: zo leerden we dat ‘munkaczina’ een salade van sinaasappel, zwarte olijven en uien ringen is! Zo leerden we ook dat ‘dame’ Freya Stark – een Britse ontdekkingsreizigster die leefde van 1893 tot 1993 (!), op haar ontdekkingsreis door de Druzengebieden (De Druzen is een religieuze stroming binnen de Shia islam, met aanhangers in Libanon, Syrie en Israel, vooral een spirituele religie), graag vijgensandwiches at. Wij denken dan aan de prachtige vijgenkransen gemaakt van vijgensandwiches (opgeklapte vijgen met daartussen laurierblaadjes) die we kennen van de Druzen uit Beiroet (zie ook Arabia bij je thuis)

 

 

Freya Stark – die de hele Arabische wereld bereisde – intrigeert ons en we ontdekten deze prachtige quote van haar:

One can only really travel if one lets oneself go and takes what every place brings without trying to turn it into a healthy private pattern of one’s own and I suppose that is the difference between travel and tourism. –Freya Stark

—Freya Stark

 

We vonden in het boek ook deze grappige ei kebab’s uit Saudi –Arabia, een heel lekker ontbijt of lunchgerechtje, geserveerd met flatbread en een frisse komkommersalade en wat labne.

Ei kebab
– ‘aijet beythat’ Saudi-Arabië uit het Arab world cookbook van Nahda Salah –

8 gepelde zachtgekookte eieren
50 g boter
1 tl paprikapoeder
1 tl witte peper
1 tl kaneel

Prik de eieren rondom in met een vork. Verwarm de boter in een hapjespan en bak hierin de eieren voorzichtig en op laag vuur totdat ze lichtbruin zijn geworden. Mix de specerijen met wat zout en strooi over de warme eieren.

Ons lijkt het trouwens ook heerlijk om de specerijen mee te bakken met de eieren in de boter!