Shakshouka met pompoen, wortel en arganolie


Toen we onlangs op de Salone del Gusto weer heerlijke mooie arganolie uit het zuiden van Marokko proefden, kregen we gelijk weer zin in zalige gerechten met deze wonderbaarlijk lekkere notenolie. Arganolie wordt gemaakt van de argannoot, die opengespleten wordt, de soort pompoenpit die eruit komt geroosterd en vermalen tot een dikke pasta. Die pasta wordt daarna gekneed met water tot de olie loskomt. Dit gebeurt allemaal met de hand, geen wonder dat echte pure arganolie duur is! De smaak is onvergelijkbaar notig en speciaal. Gesprenkeld over dit najaarscomfort gerecht -een soort shakshouka met pompoen, wortel, knoflook en lenteui – vinden wij de notige smaak geweldig loskomen.

 

 

 

 

Shakshouka met pompoen, wortel en arganolie

Voor 2 personen

½ kleine flespompoen
½ winterwortel
2 teentjes knoflook
olijfolie
2-4 eieren
1/2 bosje lenteui
gedroogde chilipeper
arganolie

Snijd de flespompoen in dunne plakken en de wortel in dunne schijfjes. Snijd de knoflook fijn. Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan en bak de knoflook goudbruin, voeg nu de pompoen en wortel toe en bak ca. 10 min. Breek er nu 2 of 4 eieren boven, en laat ze stollen. Snijd de lenteui fijn en bestrooi de eitjes ermee. Bestrooi ook met wat chilipeper of pul biber. Besprenkel vlak voor t serveren met wat arganolie. Geef er lekker stevig brood bij en eet het zo uit de pan, zoals wij ook hebben gedaan!

 

 

,