Londen, Ottolenghi & Catalaanse picada


Teveel om te vertellen. Merijn was deze week in London voor delicious. en bezocht daar het geweldige Ottolenghi in Islington van Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi. Het was te gek om hun geweldige Midden-Oosterse fusion eten live te zien. Nog leuker was het warme enthousiasme van Yotam. Merijn gaf hem onze boeken en we zijn echt supertrots dat hij Arabia & Bismilla Arabia net zo ‘fantastic’ vindt als wij zijn boeken. We hebben al plannen gesmeed om samen te koken en zien elkaar heel snel hier in Amsterdam en Tel Aviv!

Vandaag een Arabia gerechtje dat wel een beetje bij de Ottolenghi stijl past: we hebben dit al een keer voor 250 mensen gemaakt tijdens Strawberry earth’s  Dutch Environmental Film festival in 2010, en hebben het recept vorige jaar ook in onze VIVA column gezet want is het zo super lekker! Het is de proof of the pudding dat je geen vlees en zelfs geen kaas of zoiets nodig hebt om al je smaakpapillen bevredigd te krijgen…we zijn echt dol op de kruidigheid met de amandelen en de het zoete van de groente bij dit gerecht. De notenkruidenpasta is geinspireerd op de Catalaanse picada, een mengsel van hazelnoten of amandelen met peterselie, pimenton en knoflook, dat we leerden voor Bismilla Arabia. Op het film festival hadden we veel te veel gemaakt (ja dat was dus niet zo duurzaam) maar gelukkig wilde iedereen doggy bags mee naar huis. En we kregen zoveel te gekke reacties daarop. Sommige mensen hadden wel drie dagen achterelkaar ervan gegeten en vonden het verrukkelijk. En vandaag is het ook nog een historische dag: vrijheid voor Egypte! We drinken er in stijl een groot glas op: granaatappelsap met champagne, een randje van verse muntsuiker veel granaatappelpitjes erin voor de voorspoed!

Groentetajine met notenpasta

Voor 4 personen

2 zoete uien
1 teentje knoflook
olijfolie
2 rijpe tomaten
2 el Turkse paprikapasta (te koop bij Turkse winkel) of tomatenpasta
zout
1 kleine flespompoen
2 grote zoete aardappels
3 flinke winterwortels
5 jonge bietjes

voor de notenpesto

200 g amandelen
olie om te frituren
1 bosje peterselie
4 el venkelzaad
3 el komijnzaad
evt. 2 el karwijzaad
2 el pimenton of paprikapoeder
zout
pul biber of chilivlokken

Snijd uien, knoflook en tomaten fijn. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote tajine of stoofpan en stoof het mengsel ca. 15 min. Voeg de paprikapasta en wat zout toe. Schil en snijd de overige groente in min of meer gelijke stukken. Voeg met een scheutje water toe aan het uimengsel en stoof in ca. 40 min. op laag vuur gaar.

Het is trouwens ook heel lekker om de uien, knoflook tomaten te stoven, de paprikapasta toe te voegen en dan door de groente te husselen in een grote ovenschaal, met een flinke scheut olie. Daarna rooster je de groente gaar in de oven in plaats van ze te stoven.

Frituur de amandelen goudbruin in een laag olie. Laat uitlekken en afkoelen. Snijd de peterselie grof. Rooster de specerijen behalve de pimenton 1 min. in een hete droge koekenpan.  Mix in een keukenmachine de amandelen met de peterselie, ¾ van het specerijenmengsel, de pimenton tot een fijne pasta, roer los met wat olijfolie en breng op smaak met zout. Schep de picada rijkelijk over de groente, bestrooi met pul biber en de rest van de specerijen.

Pastinaken, paarse wortels, gele wortels, aardpeer, doen het ook allemaal goed!


,