Geroosterde aubergine-maftoul soep

We hadden heerlijke verse maftoul (soort grove handgedraaide Palestijnse couscous), een gigantische aubergine en versgemalen tahina van een klein familiebedrijfje uit Jeruzalem en gerijpte zoute witte kaas van onze vriendin Shir van de Farmers market. Een blik in het gelijknamige Jeruzalem kookboek van Yotam en Sami maakte dat we dus ook zin kregen in een aubergine-maftoul soep. We hebben ons niet aan hun recept gehouden maar onze eigen gemaakt, omdat dat nu eenmaal zo werkt bij ons! Recepten volgen – zelfs onze eigen – is niet onze sterkste kant. Want iedere keer hebben we wel weer een nieuwe ingeving als we in de keuken staan.

 

 

 

1 grote of 4 normale aubergines
3 grote uien
4 teentjes knoflook
olijfolie
8 kerstomaatjes
4 el  zoete paprikapasta
100 g maftoul (of een andere bolletjespasta)
rasp van 1/2 citroen
2 el sumak
4 el tahina
zoute gerijpte harde witte schapen of geitenkaas (bijv. oude pecorino)

Blaker de aubergines rechtstreeks zacht en zwart op de vlam van je grootste pit van je gasfornuis. Laat een beetje afkoelen.
Pel en snijd de uien en knoflook grof. Verhit een flinke scheut olie in een soeppan en bak hierin de uien met de knoflook in ca. 10 min. zacht.
Verwijder het zwart (de geblakerde velletjes) van de aubergine en snijd samen met de tomaatjes grof. Voeg de aubergine, tomaatjes en paprikapasta toe aan de gebakken uien en bak 5 min. mee. Schenk er ca. 1 1/2 l water op en breng aan de kook. Laat ca. 15 min. zachtjes pruttelen en pureer de soep. Voeg naar smaak flink wat peper en zout toe.
Voeg de maftoul toe en laat in ca. 10 min. gaar worden in de soep.
Breng de soep op smaak met citroenrasp, sumak en tahina. Verkruimel er wat kaas over en serveer evt. met warm brood

 

You Might Also Like