Hari pacho: zomerse koude ‘harira’ met geroosterde ras el hanout-olie


De perfecte combi van twee heerlijke soepen. Traditioneel eet je harira in de ramadan, maar dit jaar is t een zomerramadan. Je raadt t al we kregen dus zin in een….koude harira.

En dus dachten we aan een lichte variant en we dachten aan gazpacho….en toen was daar de hari-pacho! Ja zo gaat dat dus….we denken ergens aan en dan gaan we naar de keuken kijken elkaar aan en ontstaat er iets ( de een zegt dit en de ander zegt oh en dan doen we dat en dat wordt dan meestal heel lekker, dat is dan die kookchemie die wij al zo lang hebben).

Onze eigen SOUQ arganolie leek er perfect voor en onze hartige ras el hanout ook.

Dus pureerden we tomaat met brood met arganolie en wat dille (leek ons fijn voor wat frissigheid en bovendien vonden we die nog in de koelkast) en ui (voor de pit) en brachten t op smaak met Marokkaanse azijn (lekker zuur) en zout.

IMG_8695

Met wat geduld een half uurtje in de koelkast. De ras el hanout roosterden we droog en roerden er daarna arganolie en zout doorheen.

Die drupten we in de soep, en de komkommertjes deden we niet in de soep maar aten die er los bij….

Toen zeiden we een tijdje niks meer…..zo lekker: fris, romig, kruidig, notig

Als je niet onze zalige arganolie in huis hebt – je kunt je hier bedenken – dan raden we je aan een lekkere hazelnoot of walnootolie die je tegenwoordig ook gewoon in je supermarkt vindt te gebruiken.  

De hari-pacho is bij ons nu al een classic!


voor 4-6 personen

500 g rijpe trostomaten
1 zoete witte ui
3 sneetjes of 1 flink stuk bruin boerenbrood
1 bos dille
3 el Marokkaanse azijn
8 el arganolie (Nadia & Merijn's SOUQ)
zoutflakes (Nadia & Merijn's SOUQ – Marqt)
4 el hartige ras el hanout (Nadia & Merijn's SOUQ – Marqt)
4 snackkomkommertjes

Was en snijd de tomaten in grove stukken. Pel en snijd de ui in grove stukken. Scheur het brood in kleine stukjes. Hak de dille grof.
Pureer in een blender of met de staafmixer de tomaten, ui, brood, dille en 1 l ijskoud water tot een gladde soep. Breng op smaak met de azijn, 2 el arganolie en naar smaak wat zoutflakes. Laat in de koelkast verder koud worden.
Rooster ondertussen de ras el hanout in een hete droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Meng in een schaaltje met de rest van de arganolie.
Serveer de ijskoude 'harira' met wat druppels ras el hanout-olie. Geef de komkommertjes erbij.