Arabisch ontbijten


Afgelopen week hebben we bij Giel op 3FM een suikerfeest ontbijtje gemaakt en dat delen we hier graag met jullie! Het is heel makkelijk: want je moet voornamelijk goed shoppen bij de Marokkaanse en Turkse winkels, al kun je natuurlijk baghrir en graif ook zelf maken! Dit is ’n zeer smakelijk gecombineerd ontbijtje met ingrediënten uit Turkije, Libanon en Marokko.

Haal bij een Turkse, Marokkaanse of Midden-Oosterse winkel vijgenjam met anijszaad & rozenjam en lichte tahina in plastic pot (niet de glazen pot nemen, dat is Turkse donkere tahina), gedroogde vijgen, een emmer dikke Turkse yoghurt, anijszaad, ontvelde amandelen, walnootolie of arganolie, 1 pot honing. Koop bij de natuurwinkel de za’atar van Canaan of kijk bij een Midden-Oosterse winkel naar za’atar.

Haal bij de Marokkaanse bakker of winkel panbrood (ronde broden die in een pan worden gebakken), Libanees brood, Marokkaanse koekjes, harcha (griesmeelbroodjes), baghrir en graif (of maak het zelf, zie receptjes hieronder!)

Mix in een hoge beker de helft van de pot honing met een flinke scheut notenolie en de amandelen tot een dikke pasta; amlou geheten, schenk op een bord of in een kom. Roer de yoghurt los met zout, en spreid uit over een groot bord, bestrooi met anijs en besprenkel met olijfolie. Roer de tahina goed los, schenk in een kommetje en schenk er honing bij.

Serveer al het brood het liefst een beetje warm uit de oven, met de labne, de tahina met de vijgen (doop ze erin mmmmm), de amlou, doe de za’atar op een bord en schenk er olijfolie omheen.  Doe de vijgen- en rozenjam in aparte bakjes.

Zelf baghrir & graif maken

We hebben in het septembernummer van delicious. (Arabisch nummer) en in Arabia, van beide recepten gegeven, hier nog een keer!

Baghrir

Voor 4 personen

150 g bloem
150 g fijne semolina
1 zakje gedroogde gist of klein stukje verse gist
2 zakjes bakpoeder
snufje zout
ca. ½ l lauwwarm water

Meng de bloem, de semolina, de gist, bakpoeder en zout in een grote beslagkom. Voeg onder voortdurend kloppen met de handmixer of garde net zoveel lauwwarm water toe totdat een glad beslag ontstaat. Blijf ca. 5 min. met de handmixer of garde kloppen. Laat ca. 15 min. rusten.

Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op een matig vuur. Schep een laagje beslag in de pan en bak 1 grote of meerdere kleine pannenkoekjes in 2-3 min. lichtbruin aan de onderkant en met droge witte gaatjes aan de bovenkant. Leg de pannenkoekjes op een bord en bestrijk aan beide kanten royaal met boter. Houd de koekenpan onder de koude kraan (dit voorkomt plakken), zet terug op het vuur en bak op dezelfde wijze de rest van de pannenkoekjes. Tussendoor steeds de koekenpan blijven koudspoelen. Serveer de pannenkoekjes warm met creme fraîche of zure room, en de rozenjam.

Klassieke graif

200 g fijne semolina
300 g bloem
zonnebloemolie
½ pakje gesmolten roomboter
geurige bloemenhoning
(gezouten) boter en/of olijfolie

Meng de semolina met de bloem, een snufje zout en net zoveel lauwwarm water tot een samenhangend deeg. Kneed goed door tot een samenhangend soepel deeg, dit vereist echt flink wat kneedwerk, het deeg mag niet afkoelen. Voeg tussendoor steeds een scheutje lauw water toe om het deeg soepel te houden. Als het deeg fluweelachtig aanvoelt en glanst, vorm je met ruim olie 6 bolletjes van het deeg. Meng in een kommetje de gesmolten boter met een flinke scheut olie. Druk op een goed ingeolied werkblad, de bolletjes een voor een plat met wat van het boter-oliemengsel. Zo dun mogelijk; het is niet erg als er een gaatje in komt en werk van binnenuit naar buiten toe zodat  je een zo egaal en doorzichtig mogelijk velletje krijgt. Gebruik voldoende van het boter-oliemengsel om het deeg zo dun te kunnen krijgen. Vouw een doorzichtig lapje deeg, met wat boter-olie ertussen als een envelop dubbel. Druk weer een bolletje deeg zo dun mogelijk uit en leg er een deegenvelopje in, vouw het onderliggende doorzichtige deeglapje als een pakketje om de deegenvelop en druk met wat boter-olie plat. Maak zo in totaal 3 grote graif. Bak de graif per stuk, in een koekenpan met dikke bodem goudbruin aan beide kanten, de graif blijven zacht van binnen en worden knapperig van buiten. Lekker met honing en boter en/of olijfolie.