Op zoek naar de granaatappel – Rima


Rima is zo’n prachtvoorbeeld hoe koken en eten je leven totaal kan veranderen en verbeteren. Voordat ze op boerenmarkt Souk el Tayeb ging staan en ging koken bij het bijbehorende restaurant Tawlet was Rima en haar familie gewoon best arm. Maar door haar kookkunsten en Rima's enorme werkhouding (ze werkt als een paard!) is Rima een echte carriere vrouw geworden, die eigenlijk ervoor zorgt dat haar hele familie het nu goed heeft, inclusief een mooi nieuw echt huis.
Daar nemen wij ons petje voor af! Rima s gerechten zijn heerlijk, we zijn echt verslaafd geworden aan haar bijzondere tabouleh met een beetje seven spice en granaatappelmelasse. 

Rima's tabouleh met granaatappel

Voor 4-6 personen

2 rijpe tomaten
2 eetl. fijne bulghur
2 bossen peterselie
½ bos munt
3 lente-uien
½ groene chilipeper
2 citroenen
flinke scheut granaatappelmelasse
6 eetl. olijfolie

Was de tomaten, snijd ze in kleine blokjes en doe ze in een grote kom. Meng de bulghur erdoor zodat het graan het vocht van de tomaten kan opzuigen. Was de peterselie en maak mooie kleine bosjes, verwijder de meeste takjes. Pluk de muntblaadjes van de takjes en was peterselie, munt en lente-ui. Dep ze goed droog. Snijd de lente-ui en groene peper fijn, wrijf er wat zout en peper door en voeg eventueel naar smaak een snufje seven spice toe. Schep de tabouleh op de bulghur in de kom maar meng niet.

Snijd eerst de bosjes peterselie heel fijn en daarna ook de munt. Voeg ze toe aan de kom maar meng niet. Halveer de citroenen en pers ze uit. Meng vlak voor het serveren de tabouleh goed door en breng hem op smaak met olijfolie, citroensap, granaatappelmelasse en eventueel wat zout.

De tabouleh mag juicy en friszuur zijn maar niet zwemmen in te veel vocht. En heel belangrijk; tabouleh wacht niet…

Twist van ons: breek een granaatappel open, haal de pitjes los en voeg toe aan de tabouleh.

Rima's klassieke kibbeh

voor 8-12 personen

Kibbeh vulling:

4 grote uien
6 teentjes knoflook
1 el 7 spice baharat
200 g pijnboompitjes
800 g lamsgehakt
zout, peper

Kibbeh:
600 g fijne bulghur
1,2 kg lamsgehakt
2 grote witte uien
½ bosje basilicum, blaadjes geplukt, fijngesneden
paar takjes marjolein, blaadjes geplukt, fijngesneden
4 tl piment
olijfolie

Spoel 1 uur van te voren de bulghur in een zeef en laat uitlekken. Verhit de oven voor op 200ºC.

Voor de kibbehvulling:

Snijd de uien en knoflook fijn. Verhit een scheutje olie in een hapjespan en bak hierin de uien met de knoflook, het gehakt, en de 7 spice baharat. Bak zachtjes tot de uien en knoflook doorzichtig zijn en het vlees bruin en gaar. Voeg de pijnboompitjes toe en bak even mee. Breng op smaak met wat zout en peper.

Voor de kibbeh:

Besprenkel de geweekte bulghur met wat water en laat zacht worden. Meng in een keukenmachine in drie porties, het gehakt met de bulghur, basilicum, marjolein, piment en zwarte peper. Mix tot een dikke pasta. Rasp de uien. Kneed snel door het gehakt-bulghur mengsel en breng op smaak met zout en peper.

Verdeel de helft van het mengsel over een ingevette vorm in een laag van ½ cm dik. Doe hetzelfde met de vulling en eindig met nog een laag gehaktmengsel. Strijk met vochtige handen het oppervlak glad of snijd eventueel met een scherp nat mes 8 lijnen als een ster en maak in ieder deel lijnen als decoratie. Besprenkel royaal met olie. Bak de kibbeh in 30-40 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.

 

 

Hrisse

dit lijkt misschien een gek gerecht maar het is heerlijk comfort food!

300 g tarwe

1 grote runderschenkel of 2 kleine (of 400 g stoofvlees met vet)
2 stokjes kaneel
stukje laos, in plakjes
stukje gember, in plakjes

Kook de tarwe en het vlees met alle specerijen met ruim water op laag vuur ca. 3 uur totdat het een dikke soep bijna pap is geworden (voeg af en toe wat water toe als het te droog wordt) en het vlees mals en zacht. Breng op smaak met zout. Frituur wat amandelen goudbruin in olie. Hak ze grof. Serveer de hrise met de amandelen. 

Aardappelkibbeh met walnoot & granaatappelmelasse

Dit is een verrukkelijke kibbeh zonder vlees met een vulling van ui, granaatappelmelasse en walnoot

Voor 8-12 personen
1 kg g grote gele (Marokkaanse) aardappels
peper en zout
3 witte uien
milde olijfolie
150 g gepelde walnoten
225 fijne bulghur
3 el seven spices (Nadia & Merijn’s SOUQ)
1 dl granaatappelmelasse (Nadia & Merijn’s SOUQ)
Kook de aardappels in de schil gaar in ca. 30 min. in ruim gezouten water.
Pel en snijd de uien ondertussen fijn. Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan en bak hierin op laag tot matig vuur de uien in ca. 30 minuten diep goudbruin.
Rooster in een droge hete koekenpan de walnoten geurig. Laat op een bord afkoelen. Hak de walnoten fijn.
Laat de aardappels afkoelen, pel ze en stamp heel fijn; druk de puree door een fijne zeef als er klontjes in de puree achterblijven.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Kneed met je handen de bulghur, de seven spice en een scheutje water door de aardappelpuree. Breng op smaak met wat extra zout en wat peper, voeg eventueel nog een extra scheutje water toe: de kibbeh moet smeuïg zijn, maar geen puree.
Meng de gebakken uien met de walnoten, granaatappelmelasse en naar smaak wat zout.
Spreid met natte handen de helft van het aardappel-bulghurmengsel uit over de bodem van een met wat olie ingevette ronde ovenschaal (ca. 1½ cm hoog) en maak hem mooi glad. Verdeel de walnootvulling er gelijkmatig over. En spreid vervolgens de rest van het aardappelmengsel in een gelijkmatige laag over de vulling. Strijk glad en maak met de achterkant van een mes het kibbehpatroon (zie foto) of maak je eigen patroon. Besprenkel de kibbeh rijkelijk met olijfolie en laat in het midden van de oven in ca. 15 minuten door en door warm worden.


Maklouba a la Rima
 
3 uien
1 biologische kip (ca. 1,3 kg)
6 kaneelstokjes
3 kruidnagel
1 stukje (ca. 5 cm) verse gember
1 el kardemompeultjes
peper en zout
5 kopjes Surinaamse rijst (Uncle Bens)
3 el milde olijfolie
2 el seven spice (Nadia & Merijn’s SOUQ)
2 stevige aubergines
olie om te frituren
2 kopjes kippenbouillon (zelfgemaakt of van tablet)
2-3 el gemalen kaneel
2 vleestomaten
½ bos verse peterselie
 
Pel en snijd de ui in grove parten. Breng de kip in een laag water (dat het onderstaat) met de ui, kaneelstokjes, kruidnagel, gember, kardemom en naar smaak wat zout en peper aan de kook. Kook op matig vuur in ca. 45 minuten gaar. Laat afkoelen in de bouillon.
Meng de (gewassen) rijst met de olie en seven spices. Kook de rijst afgedekt op matig vuur in de bouillon.
Maak de aubergines schoon, snijd in stukjes en frituur goudbruin in de hete olie. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat zout.
Pluk de kip en bestrooi met de kaneel.
Ontvel de tomaten en snijd in stukjes. Snijd de peterselie fijn.
Meng in de pan de kip en aubergine door de rijst. Schep in een schaal en bestrooi met de stukjes tomaat en de fijngesneden peterselie.