Reem’s makdous


Onze Syrische vriendin Reem heeft ons weer eens verwend met een grote pot zelf ingemaakte makdous: met paprika, knoflook en walnoten gevulde baby aubergines. Ktir tayeb!!

verzameling mounieh bij Sousan.
zelfgemaakte paprika pasta

 

We waren al flink verslaafd aan de makdous van de Libanese Sousan van de biologische Beirut markt Souk el Tayeb. Zij maakt ze echt van scratch; auberginetjes uit eigen tuin die eerst hebben liggen bakken in de zon op het dak. Eigen oogst paprika, walnoten en knoflook. Hoe lekker, alles behalve de labne komt uit eigen huis en tuin.

Makdous is een vast onderdeel van de mounieh: het inmaken van de zomeroogst voor de winter. Maar ook om de rest van het jaar van te genieten.

Deze makdous is wat steviger, waarschijnlijk door het eerst drogen van de aubergines. Reem’s makdous is wat zachter van structuur en smaak, gemaakt met de baby aubergines die je nu overal bij de Turkse en Midden-Oosterse supers ziet liggen.

Reem’s makdous

8-10 baby aubergines
75 g verse gepelde walnoten
5 teentjes knoflook
1 rode puntpaprika
1 rode Spaanse peper
olijfolie
1 gesteriliseerde schone en droge glazen pot met passende deksel

Verwijder het groene kroontje van de auberginetjes. Stoom of blancheer de auberginetjes totdat ze vrij zacht maar nog steeds stevig hun vorm behouden.
Maak een kleine overdwarse inkeping in elke aubergine en bestrooi ze van binnen en van buiten royaal met zout. Doe alle auberginetjes in een passende zeef, dek af met zware borden en laat een paar uur uitlekken.
Hak ondertussen de walnoten vrij fijn, pel en hak de knoflook fijn.  Maak de paprika en peper schoon, verwijder de zaadlijsten en hak vrij fijn.  Meng door elkaar, bestrooi met wat zout en laat ook in een zeef uitlekken.

Vul de auberginetjes met een lepeltje van het walnotenmengsel en stop ze lekker dicht tegen elkaar aan in een precies passende pot. Vul tot de rand aan met olijfolie. Binnen een paar dagen al heerlijk. Bewaar in de koelkast.

Tip: je kan de paprika en peper ook vervangen door Turkse hete, zoete of gemengde paprikapasta. Andere structuur maar ook zeker smakelijk en een mooie manier om je paprika pasta te gebruiken.

Deze makdous worden vaak gegeten bij het ontbijt maar ook als onderdeel van de mezze samen met hummus, labne, verse knapperige groente, gegrilde kip en kebab… ze zijn multi inzetbaar en  onweerstaanbaar.