Wat is ras el hanout, & za’atar?


Een van onze lezers, Gerri Roozeboom vroeg ons per mail wat er nu precies in za’atar, baharat, en in het beroemde Marokkaanse kruidenmengsel zit.

Dat gaan we even precies uit de doeken doen!

Za’atar: is de naam van het kruidenmengsel maar ook van het kruid zelf: za’atar is een soort wilde oregano die smaakt naar tijm en oregano tegelijk. De gedroogde za’atar wordt fijngemalen en vermengd met sumak (gedroogde zure besjes) en sesamzaad.

Za’atar komt uit het Midden-Oosten en wordt vooral gebruikt in combinatie met brood, meegebakken op het brood of als dip met olijfolie. De geur en smaak is heerlijk kruidig: ieder land/winkel/merk heeft zijn eigen variant: in Syrie is de za’atar bijvoorbeeld nog kruidiger door het toevoegen van extra specerijen (volgens geheim recept) en in Libanon is het puur za’atar met sumak en sesamzaad. Wij zijn er echt aan verslaafd geraakt! In Nederland kun je het kopen via Canaan, de za’atar van onze vriend Nasser Abufarha uit Palestina, lees ons  verhaal in Bismilla Arabia.

Baharat: betekent eigenlijk gewoon specerijen in het Arabisch. Elk gezin heeft zo zijn eigen specerijenmengsel, in Bismilla Arabia hebben we bijvoorbeeld de baharat opgenomen van Houriya, onze Libische kookvriendin. Haar baharat is onmisbaar voor de Libische keuken:

Libische baharat

1 el kurkuma
2 tl gemberpoeder
1 ½ el laos
1 tl kaneel

Ras el hanout is het bekendste specerijenmengsel van Marokko en iedereen heeft z’n eigen recept. Er zijn twee varianten, voor zoet (voor bijvoorbeeld sfouf) en hartig (voor tajines met kip of vlees). Hoe beter de kwaliteit van de specerijen, hoe beter het mengsel. Onze ras el hanout: koop een ras el hanout in de winkel en gebruik deze als basis, voeg veel koriander-, komijnzaad en kardemon toe, voeg een klein beetje kruidnagel, kaneel, foelie, piment, anijszaad, lange peper, steranijs, rozemarijn, gemberpoeder, paradijskorrels, zwarte en witte peper, karwijzaad, lavendel en rozenblaadjes. De verhoudingen zijn afhankelijk van je smaak, varieer naar hartelust!

Via Madame Charlotte kun je veel verschillende specerijen  via internet kopen, en zelfs een Arabia pakket!

Over dat variëren naar hartelust hebben we onlangs een uitgebreide post over gedaan lees hier