Marokkaanse ingelegde olijven


Marokkaanse ingelegde olijven met onze eigen ‘Arabia’ chermoula
Nadia nam twee weken geleden heerlijke gekneusde olijven mee uit Fifi, een klein bergdorpje in het Rifgebergte, niet al te ver van het mooie Chefchaouen. Om ze nog lekkerder te maken hebben we ze ingemaakt met veel smaakmakers, heel gebruikelijk in Marokko. Eigenlijk werd het een soort chermoula, met de pit van knoflook, pittige paprikapasta, koriander, pimenton, karwij- en komijnzaad en gekonfijte citroen met veel olijfolie. De olijven omgeschept in het mengsel en daarna in koelkast ruim enkele weken te bewaren. Met grof brood en vers gezette muntthee een zaligheid. We vinden deze olijven geweldig als snelle smaakmaker over een gebakken eitje of een paar lepels door een groentetagine…maar ook superlekker bij gebakken sardientjes, gestoofd lamsvlees en als snelle pastasaus met flink wat geraspte oude kaas erover.

 

Ingelegde olijven in ‘Arabia’ chermoula

2 bosjes koriander
1 bol knoflook
1 gekonfijte citroen
4 el pittige paprikapasta (Turkse) of sambal of harissa
1/2 el pimenton
1 el karwijzaad
2 el komijnzaad
½ el grof zout
1 kg groene of zwarte olijven met pit
ca. 1 liter olijfolie

schone gesteriliseerde glazen (weck) potten, goed afsluitbaar

Hak de koriander fijn. Pel en snijd de knoflook fijn. Snijd de citroen in parten, verwijder de pulp en snijd de schil fijn. Meng de pasta met de koriander, knoflook, citroen, pimenton, karwij- en komijnzaad en het zout tot een kruidenpasta. Schep de olijven er goed door. Doe de olijven in de schonen pot(ten), druk stevig aan en vul de pot(ten) tot aan de rand. Schenk er net zoveel olie op totdat de olijven volledig onderstaan. Sluit de pot(ten) af.

 

 

 

 

,