Freekeh op keukenbezoek!


Mmm terug van weggeweest! Nadia heeft van een paar heerlijke weken Frankrijk genoten en Merijn was weer een tijdje in Libanon.

Nu zijn we blij weer samen aan t werk en de kook te gaan. En dat begon meteen goed met een fotoshoot voor een mooi boek van twee Duitse dames: Küchenbesuche. En dus daar stonden ze  – de een met een fotocamera en de ander met schrijfblok en pen in de hand – bij ons in de keuken. We vielen ze gelijk lastig met onze laatste verslaving: deze super simpele freekeh salade die we samen met een lekkere moutabal (aubergine dip) en een heerlijke lauwwarme venkel bloemkoolsalade snel op tafel hebben gezet. Na de fotosessie hebben we de rest van de middag heerlijk al etende gevuld met Yvonne en Charlotte van Küchenbesuche. Het resultaat komt in het voorjaar, en de (nog geheime) previews, zien er veelbelovend uit.

 

 

 

 

 

 

Freekeh salade met tomaatzaadjes, granaatappel, za’atar en amandelen

Voor 4-6 personen
300 g freekeh (groene licht gerookte tarwe, te koop bij Midden-Oosterse winkels)
3 grote rijpe tomaten
150 g amandelen
olijfolie
1 grote granaatappel
1 grote bos verse za’atar or verse oregano
citroensap

Kook de freekeh in ruim water 15 min tot gaar maar nog met stevige korrel. Laat goed uitlekken en afkoelen. Snijd het kapje van de tomaat en knijp de tomaat goed uit boven de freekeh. Herhaal met de andere tomaten en snijd daarna de uitgeknepen tomaten heel fijn. Meng door de freekeh. Verhit een flinke scheut olijfolie en frituur de amandelen goudbruin.  Was de za’atar of oregano en pluk de blaadjes. Hak ze middelgrof. Snijd met een kleine mesje het kroontje uit de granaatappel en breek de granaatappel met je duimen open. Breek in stukken en sla met een lepel op de schil totdat de granaatappelpitjes eruit vallen. Verwijder de witte velletjes. Meng de granaatappel, amandel en oregano door de freekeh en breng op smaak met citroensap, olijfolie en zout.

 

, ,