Hrise uit Antakya


Wat is leuker dan oma’s recepten!

Gisteren hebben we er zo eentje gekookt, samen met Meltem Halaceli, een goede vriendin van ons wiens familie uit die hoek van Turkije komt waar wij ook geweest zijn voor ons boek Bismilla Arabia: Liwa Iskenderun (provincie Hatay), het Arabische deel van Turkije  wat tegen Syrië aanligt (en vroeger ook daarbij hoorde). Meltem schrijft een boek over de geschiedenis van haar familie en dook zo ook in haar oma’s keuken: waar ze dit echte armeluis gerecht vaak at: het heet ‘hrise’ en het is eigenlijk te simpel voor woorden: gestoofde tarwe met kikkererwten en rundvlees tot een dikke pap, die je eet met komijn. Het wordt vooral als ramadanontbijt gegeten! Nou dan kun je wel even voort.

Meltem stond in de keuken gewoon te juichen toen ze haar oma’s hrise rook. Leuk he hoe dat werkt met eten, en dan vooral met je oma’s eten. We hebben er wel nog gefrituurde pijnboompitjes en amandelen op gedaan en wat olie, voor extra crunch en smeuigheid. Meltem’s moeder was ’t erover eens dat dat best wel kon. Het resultaat was heerlijk! Toepasselijk is het dat het een echt eid al adha gerecht is, en dat was t gisteren nog net op ’t nippertje. Voor ons is dit een echt Midden-Oosten recept: het lijkt wel op mudaradara uit Syrië en Libanon; de rijst of bulghur is vervangen door de tarwe en de linzen door kikkererwten. Alleen het gebruik van komijn vinden we bijzonder…in Turkije en het Midden-Oosten wordt dat weinig gebruikt! Dus Meltem vraag dat eens aan je oma?

Hrise

200 g geweekte kikkererwten
300 g tarwe
1 grote runderschenkel  of 400 g stoofvlees
pijnboompitjes en of amandelen
olijfolie
komijn

Kook de kikkererwten met de tarwe en het vlees met ruim water op laag vuur ca. 3 uur totdat het een dikke soep bijna pap is geworden (voeg af en toe wat water toe als het te droog wordt) en het vlees mals en zacht. Breng op smaak met zout. Frituur wat pijnboompitjes en amandelen goudbruin in olie. Hak ze grof. Serveer de hrise met de amandelen en pijnboompitjes erop, besprenkel met de olie en geef er veel komijn bij, dat je steeds op ieder hapje strooit.