Ras el hanout & za’atar

Jongens wat zijn wij dol op specerijen. We love them. De geur in de souk van Damascus zullen we nooit vergeten, zwaar van de zoete kruidige geuren die je laten dromen. Op hetzelfde moment dat we onze neus stoppen in de kruidige za’atar uit Syria, zijn we als in een instant tijdmachine, hop weer terug in de souk van Sham (Damascus). De Syrische za’atar is weer anders dan de meeste za’atar die je tegenkomt in het Midden-Oosten. Het is niet alleen een mix van wilde tijm, sesamzaad en sumak maar ze voegen er ook een geheime mix warme specerijen aan toe, zoals komijn. En dat is die bedwelmende geur. Een andere favoriete specerijenmix van ons is natuurlijk de Marokkaanse Ras el Hanout. De naam zegt het al: de specerijenmix van de kruidenier is de vertaling. Dus we nemen alle vrijheid: dit is onze winkel! Dus vandaag smaakt onze Ras el Hanout zo en morgen weer anders. We hebben nu een hartige en een zoete gemaakt: de zoete is vol rozenblaadjes, steranijs, anijs, kaneel, kardemon, jasmijnbloemen, venkelzaad. De hoeveelheden gaan op gevoel natuurlijk…we zijn altijd een beetje voorzichtig met heftige specerijen zoals komijn of kardamon, maar het is een mix die alleen maar hoeft te voldoen aan onze eigen smaak! Dus meer of minder en af en toe dippen we even onze vinger erin. Oh en deze keer hadden we geen lavendel, maar dat is ook geweldig! We hebben er een zalig gebraden kippetje mee gemaakt maar we denken ook aan koekjes en cake! In de hartige hebben we paradijskorrels, zwarte kardemon, kaneel, kruidnagel, verschillende zwarte pepersoorten, roze peper, pul biber, lange peper en korianderzaad gedaan. En er een heerlijke lamsstoof met gedroogde tuinbonen en kweepeer mee gemaakt. Oh ja: ontontbeerlijk een ouderwetse electrische koffiemolen om de specerijen te malen….

You Might Also Like