Op zoek naar de granaatappel


IMG_4089

Eindelijk het is zover! Onze serie ‘Op zoek naar de granaatappel’ is vanaf vandaag wekelijks live op NPO2 te zien, gedurende 6 weken.

De granaatappel staat voor ons voor de schoonheid, kracht, vruchtbaarheid en gastvrijheid van de Arabische vrouw. En het is onze grote favoriet!!

Hier alvast de trailer mocht je de eerste aflevering gemist hebben?!  Hopelijk smaakt het naar meer…..

In alle afleveringen van Op zoek naar de granaatappel koken wij met vele smaken krachtige Arabische vrouwen, maar de nadruk ligt niet op het culinaire maar juist op de ontmoeting.

Niet getreurd, want wij hebben natuurlijk heerlijk gesmikkeld op al onze reizen en flink in de keukens rondgeneusd. Veel geleerd ook weer. Bijvoorbeeld om een scheutje granaatappelmelasse door de tabouleh te doen, of die heerlijke friszure kibbeh hamoud met citroen. En nog veel meer.

Uiteraard hebben we dat alles voor onszelf en voor jullie opgeschreven. Dus hier vind je elke week alle recepten die horen bij de aflevering van die week. Vandaag aflevering 1. Super spannend!!

Aflevering 1 –  de gerechten uit de aflevering met Oum Hamza

IMG_1634

Mansaf

Oum Hamza maakt de mansaf zoals ‘ie klassiek hoort met ‘jamid’. Dat is een gedroogde gefermenteerde soort yoghurt/kaas die je 1 tot 2 dagen moet weken voor je ‘m kunt gebruiken en met een licht zurige gefermenteerde smaak. Heerlijk voor de liefhebbers (Merijn & Nadia) maar niet door iedereen geliefd. Een acquired taste zeg maar. Jamid is hier natuurlijk niet echt te krijgen, dus hebben wij het vervangen door romige (geiten)yoghurt, waardoor het gerecht iets milder en toegankelijker is. En heerlijk! En je maakt de mansaf bij voorkeur voor veel mensen. Maak balletjes met je handen om te eten, of eet met een lepel.

Voor 8-10 personen

300 g rondkorrelrijst (zoals Turkse rijst of risottorijst)
300 g basmatirijst
2 kg lamsbout, zonder bot (je kunt ook kippendijen of -poten nemen)
3 uien
geklaarde boter
2 tl seven spice
4 kardemonpeulen, geplet
2 el maïzena
1 kg Griekse of Turkse of geitenyoghurt
1 stukje (ca. 2 cm) verse turmeric
2 tl turmeric poeder
olie om te frituren
250 g blanke amandelen
100 g pijnboompitjes
Libanees flatbread of lavash brood
2 el fijngesneden peterselie

Week de rijst in ruim water ongeveer 30 min. en laat daarna goed uitlekken. Snijd het vlees in grove stukken. Snijd de uien in halve ringen. Verhit wat geklaarde boter en bak het vlees rondom goed aan. Voeg de uien toe, de seven spice, kardemon, zout en zoveel water dat het vlees onderstaat. Breng aan de kook en stoof het vlees op laag vuur in ongeveer 3 uur helemaal gaar en zacht.

Verhit nog wat geklaarde boter, voeg de rijst toe en bak op laag vuur 2-3 min. Voeg nu ongeveer 750 ml water en wat zout en breng aan de kook. Zet het vuur daarna laag, doe de deksel erop en laat de rijst in 18-20 min. gaar worden.

Roer de maïzena los met wat koud water. Snijd de turmeric in dunne plakjes. Roer de maïzena door de yoghurt en verwarm daarna zachtjes op laag vuur. Niet laten koken. Voeg de verse en poeder turmeric toe en breng op smaak met zout (het mag echt een hartige yoghurtsaus worden). Bak in ruim olie de amandelen en pijnboompitjes goudbruin. Schep het vlees uit de bouillon en bewaar de bouillon. Voeg het vlees toe aan de yoghurtsaus en laat even doorwarmen. Bekleed een grote schaal met het platte brood. Schep wat van de bouillon over het brood, verdeel de rijst erover, vervolgens de stukken vlees en wat van de saus. Bestrooi rijkelijk met de amandelen en pijnboompitjes en bestrooi met peterselie. Geef de rest van de saus er apart bij.

Lunchen bij Oum Hamza in the Soap House

IMG_4087IMG_1548

Falafel

Voor 4-8 personen

1 kg droge kikkererwten
2 uien
5 teentjes knoflook
1 bosje peterselie
1 bosje koriander
1 groene peper
peper, zout
3 el kurkuma
3 el komijnpoeder
2 el korianderzaad
1 ½ tl bakpoeder
olie om te frituren

Week de kikkererwten 2 dagen in ruim water in de koelkast. Pel en snijd de uien en knoflook fijn, hak de peterselie en koriander grof, verwijder de zaadlijst van de groene peper en snijd grof. Pureer de uitgelekte rauwe kikkererwten met de rest van de ingrediënten (behalve de olie), wat zout en peper in de keukenmachine tot een pasta. Proef of de falafel goed op smaak is. Verhit de frituurolie in een frituurpan of wok tot 180ºC of tot een blokje brood goudbruin kleurt. Vorm met twee natte lepels kleine bolletjes van de kikkererwtenpasta en frituur ze met 4-5 tegelijk goudbruin en knapperig.

Eitjes met halloumi

Voor 4-8 personen

8 eieren
peper en zout
200 g haloumi kaas
milde olijfolie

Kluts de eieren los in een kom en breng op smaak met wat peper en zout. Snijd de kaas in kleine stukjes. Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan of 2 kleine koekenpannen en schenk hier het eimengsel in, bestrooi met de haloumi. Bak de eitjes gaar.

Gebakken pittige aardappeltjes

Voor 4-8 personen

½ kg stevige vastkokende aardappels
3 teentjes knoflook
milde olijfolie
peper en zout
4 groene pepers

Schil en snijd de aardappels in kleine stukjes. Pel en snijd de knoflook grof. Verhit een flinke scheut olie in een grote koekenpan of wok en bak hierin de aardappeltjes met de knoflook en de pepertjes in ca. 15 minuten gaar en goudbruin. Breng op smaak met peper en zout.

Galayat banadoura

Dit is de saus die in Jordanie overal bij gegeten wordt! Zo simpel en zo lekker.

Voor 4-8 personen

1 kg rijpe tomaten
2 zoete uien
3 teentjes knoflook
milde olijfolie
peper en zout

Ontvel eventueel de tomaten en snijd in stukjes. Pel en snijd de uien en knoflook fijn. Verhit een scheutje olie in een pan en bak hierin de tomaat, ui en knoflook in 15-20 minuten tot een geurige saus. Breng op smaak met wat peper en zout.

Moutabal

Voor 4-8 personen

2 aubergines
2-3 el volle dikke yoghurt
¼ teen knoflook
milde olijfolie

Rooster de aubergines in de vlam van een gasfornuis tot ze zwartgeblakerd en zacht zijn (ja het wordt een bende op je fornuis, je kunt het wel van tevoren met aluminiumfolie afdekken). Als je geen gasfornuis hebt, rooster ze dan liefst op een barbecue of anders onder de hete grill in de oven (al krijg je dan niet dat lekkere gerookte smaakje waar je op uit bent). Laat de aubergines iets afkoelen. Pel ze voorzichtig. Was tussendoor je handen, maar spoel de aubergines niet af, dan verlies je smaak. Veeg zo goed als gaat alle zwarte velletjes eraf. Pureer het auberginevruchtvlees met de knoflook en yoghurt (je kunt naar smaak nog iets meer yoghurt toevoegen) en breng op smaak met zout. Schep de moutabal in een schaaltje, besprenkel flink met olijfolie.

Lekker met za’atar met olijfolie, rauwkost zoals bijv. komkommer en radijsjes. Midden-Oosterse zwarte en groene bittere olijven.

IMG_4064IMG_4058IMG_3773