Rozencacaosfouf met pijnboompitjes

Rozen-cacao-sfouf met pijnboompitjes en sultana’s

Voor ca. 6 personen

1/2 kg bloem
100 g gepelde amandelen
2 dl zonnebloemolie
300 g sesamzaadjes
100 g geroosterde pijnboompitjes
kristalsuiker naar smaak
flake salt naar smaak
2 el kaneel
2 el fijngemalen venkelzaad
2 el cacaopoeder
2 el gedroogde rozenknopjes of rozenblaadjes* te koop bij drogist of specerijenwinkel of op de markt
walnotenolie

Zeef de bloem in een gelijkmatige laag op een bakplaat. Rooster de bloem in het midden van een hete oven op 160°C lichtbruin. Roer tussentijds even om, zodat de bloem gelijkmatig bruin wordt. Frituur de amandelen goudbruin in de olie en bewaar de olie. Stamp de afgekoelde amandelen grof in een vijzel. Zeef de afgekoelde geroosterde bloem in een grote schaal. Voeg suiker, zout, kaneel, venkelzaad en cacao toe en meng goed. Meng de pijnboompitten, het sesamzaad, de amandelen, de achtergehouden (amandel)olie en 1 dl walnootolie door de sfouf. Serveer in schaaltjes met een lepeltje met de thee. In een goed afgesloten pot kun je sfouf weken bewaren.

Oreganothee

Voor 4-6 personen

2 el gunpowder groene thee (de duurste is de beste!)
1/2 bosje verse oregano
3 el suiker

Het lijkt een omslachtige manier om thee te zetten, maar het is de traditionele manier, om een sterke maar niet bittere thee te krijgen. Breng een liter water aan de kook. Doe de gunpowder in een Marokkaanse theepot en schenk er een flinke scheut kokend water op. Laat 1 minuut trekken zonder roeren. Schenk de thee in een glaasje en bewaar. Schenk vervolgens 2x een flinke scheut kokend water op de gunpowder, omroeren en afgieten. Schenk het bewaarde beetje thee terug in de pot, voeg de suiker, de oregano en de rest van het hete water toe. Omroeren en kort laten trekken.

Saffraanthee

Voor 4-6 personen

1 plukje saffraan (beste kwaliteit)|
½ el gunpowder (of white pearl) groene thee
honing

Verdeel de saffraan en de thee over glazen theeglaasjes of doe in een theepot. Schenk er heet water op dat net van de kook af is. Breng de thee in de glaasjes op smaak met wat honing.

 

You Might Also Like