Sucuk feest


Toen we recent ontdekten dat onze favoriete Turkse slager ook zelf sucuk – de beroemde kruidige Turkse knoflookworst – maakt waren we in alle staten. Gesmeekt hebben we hem om ook voor ons een sucuk worst achter te houden haha! (eigenlijk maakt hij een paar kg worst alleen voor familie en andere Turkse bekenden).

Maar we hadden al een band want ze maken ook zelf bastirma (de Turks-Midden-Oosterse variant van pastrami) en die krijgen we ook stiekem als hij hangt te bungelen achter de toonbank. Zo ongelofelijk lekker!! Van onze bastirma vriend die nu sucuk vriend is geworden:-)

Sucuk komt voor in Turkije en de hele balkan. Het is een pittige knoflookworst met sumak en specerijen als komijn, venkel, fenegriek, paprika, piment en zwarte peper.

Dit is dus een echte slagers sucuk. Pittig, kruidig en rul, precies zoals we onze  worst willen hebben.

IMG_7595

 

Met eigerechten of zoals vandaag in een salade die past bij het weer. En plan is om volgende keer (we hebben ‘m alweer lopen paaien voor nog een worst als hij weer maakt)  ‘m op de bbq te leggen.

In Nadia’s tuin vonden we bieslook knopjes, die gooiden we er ook in. 

Snelle salade met sucuk, witte kaas, sumak tomaatjes, munt, basilicum en bieslookknopjes.

IMG_0189-1

1 stuk sucuk
100 g witte Turkse kaas of feta
250 g rijpe datterino tomaatjes
1 el sumak
basilicum, munt, bieslook
olijfolie

Snijd de sucuk in dunne plakjes en bak goudbruin in de grilpan of op de bbq. Verbrokkel de kaas. Snijd de tomaatjes grof en plet ze met wat sumak en zout. Meng met de kaas en sucuk en meng de kruiden in losse blaadjes erdoor en erover. Besprenkel met een lekkere olijfolie. Eet met brood.