Granola Arabisch?


Nee granola – krokante muesli -, is niet echt Arabisch en ja het is superhip maar we kunnen het natuurlijk heel makkelijk Arabisch maken!

 

 

 

 

 

 

De Arabieren gebruiken van oudsher al veel noten, zuidvruchten en zaden in combinatie met honing. Bijvoorbeeld in de Marokkaanse harde noga van alleen maar lijnzaad met honing. Granola om als ontbijt over de yoghurt te verkruimelen is ons niet bekend maar wel dit soort mengsels als zoete verleiding. Wij hebben een Arabisch superingrediënt toegevoegd aan onze granola, namelijk tot stroop ingekookt druivensap, bijna onmogelijk om aan te komen maar met alleen honing is deze granola ook zeer smakelijk. Meestal sturen we je naar een Turkse, Marokkaanse of Midden-Oosterse super maar voor dit recept is een tripje naar je lokale natuurwinkel een must! Hier kun je allemaal superfoods inslaan die ja na de toevoeging van het druivenstroop of honing helemaal lekker maakt. Bismilla & sahtein (eet smakelijk & gezondheid!).

Voor een royale pot granola

500 g speltvlokken
200 g zonnebloempitten & pompoenpitten
200 g lijnzaad
200 g hennepzaad
300 g Goji bessen of gedroogde moerbeien (bij Turkse winkel), gedroogde Inca bessen, gedroogde cranberries
½ pot honing
evt. 2-3 el pekmez

Verwarm de oven voor op 170°C. Rooster in een droge hete koekepan de speltvlokken met de pitten en het zaad tot ze geurig beginnen te worden.
Meng in een kom de zaden met de bessen en de honing .
Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en laat ca. 8 minuten al omscheppende in de oven roosteren.
Haal uit de oven en laat op de plaat afkoelen.
Bewaar de granola in een afsluitbare pot, blijft dagen/weken goed.
Heerlijk om zo van te snoepen of als heerlijke start van je dag, verkruimeld over dikke (geiten)yoghurt en voor ultieme Arabische touch schenk je er nog wat druivenmelasse (pekmez) of dadelsiroop over.

Mocht je de ingedikte druivenstroop (niet de dunne pekmez maar de dikke goudkleurige stroop) hebben kunnen bemachtigen, vervang dan de helft van de honing door de stroop. En ben je een chocoholic? Voeg dan stukjes pure (rauwe) chocolade toe aan je granola.

 

 

,