Lekkere snelle maftoul stoof met specerijenmix


Nadia nam onlangs heerlijke verse maftoul uit Jeruzalem mee, en daar hadden we nog een restje van in de vriezer. Je kunt deze natuurlijk gewoon vervangen door ofwel Sardijnse fregola, of Turkse korte pasta, of  Libanese moghrabieh of parelcouscous. Bij sommige natuurwinkels vind je Palestijnse maftoul. De Turkse korte pasta kun je in elk geval overal makkelijk vinden!

 

De specerijenmix die we ervoor gebruikten is heerlijk met olie als dip voor brood, op eitjes, en last minute in soepen (wortel of pompoen) over geroosterde groente en ga zo maar door!

 

Maftoul met wortel, ui en specerijenmix

Voor 4 personen

Voor de specerijenmix

4 el korianderzaad (liefst die mooie grote gele bolletjes, die smaakt beetje citroenachtig, bij sommige Indiase winkels te vinden)
5 el komijnzaad
6 el sesamzaad
3 el gedroogde oregano
grof zeezout
4 rode uien
3 teentjes knoflook
2 winterwortels
olijfolie
250 g kerstomaatjes
400 g maftoul of korte Turkse pasta
2 bosjes koriander
4 el specerijenmix

Rooster alle specerijen, behalve dus het sesamzaad 1 min. in een droge koekenpan. Meng alles met flink wat grof zeezout en bewaar in afgesloten pot.

Snijd de rode uien in halve ringen en snijd de knoflook fijn. Snijd ook de winterwortels in plakjes. Verhit een flinke scheut olijfolie en bak de uien, knoflook 10 min. op laag vuur. Voeg de wortel toe en de helft van de specerijen, schep om en bak nog 5 min. Voeg nu de tomaatjes in zijn geheel toe, de maftoul of pasta en zoveel water dat alles net onder staat. Kook de pasta in de saus bijna gaar, voeg evt. nog wat water toe. Snijd de koriander fijn en roer door de saus. Breng verder op smaak met de specerijenmix. Serveer in kommen en druppel er nog wat olijfolie overheen. Wij vinden het lekker om er aan tafel nog wat extra specerijen overheen te strooien en er hete groene pepertjes bij te eten. Zie recept bij de woestijntruffels!

 

 

 

,