Ingemaakte kruiden


image-1 image image-2 foto[1]foto[3]foto

Voor de lancering van Under The Shade of Olive Trees waren we weer terug in Libanon (zie ons fb voor foto’s!) en hebben we ons tegoed gedaan aan heerlijke verse za’atar, ofwel thyme (onze tijm noemt men ‘french thyme’) die bestaat in een langbladige vorm (lijkt in smaak een beetje op bonenkruid en oregano), zalig in salades, maar ook de wilde in naaldjesvorm, die traditioneel wordt ingemaakt. En dan is er nog de rondbladige, met grijzige ronde blaadjes, die gedroogd worden en vermalen voor het za’atar mengsel met sumak, sesamzaad. Dus hebben we thuis heerlijke salades gemaakt met tomaat en granaatappelmelasse, de naaldjes ingemaakt en heel simpel gegeten met wat geit- of schapenlabne en cottage cheese. Hier kun je de za’atar vervangen door verse bonenkruid en oregano. Ook die kun je inmaken op dezelfde manier, maar ook vers als salade eten.

 Kruidige salade met za’atar en granaatappelmelasse

1 bos oregano
1 bosje bonenkruid
1 bosje peterselie
5 stevige tomaatjes (wij hadden zwarte vergeten tomaatjes)
granaatappelmelasse
evt. wat granaatappelpitjes
citroensap
olijfolie 

*/

Pluk de kruiden. Snijd de tomaatjes in plakjes en meng door de salade. Breng de salade op smaak met granaatappelmelasse, citroensap, olijfolie en zout.

Ingemaakte za’atar of oregano en bonenkruid

 Enkele belangrijke inmaakregels voor schimmelloos inmaken:

-Gebruik schone, goed afsluitbare inmaakpotten. Hebben ze een metalen deksel, leg dan eerst een vel plasticfolie op de pot en draai pas daarna het metalen deksel vast. Zo komt het zout-azijnwater niet in aanraking met het metaal.

– Steriliseer de potten: was ze zo heet mogelijk in de vaatwasser of kook ze enkele minuten in ruim kokend water. Laat de potten ondersteboven goed drogen.

-Vul de potten zo vol mogelijk en probeer luchtbellen in de pot te voorkomen. Vul de potten, schroef het deksel vast en zet de gevulde potten ondersteboven; als het goed is trekken ze dan vacuüm.

– Gebruik om de potten te vullen of om er later het ingemaakte lekkers uit te halen altijd schoon gereedschap; zo niet, dan krijg je alsnog schimmel.

– Heb je veel potten met inmaak, label ze met datum, dan weet je welke het eerst aan de beurt is om opgegeten te worden.

De meeste ingemaakte groenten zijn minstens 6 maanden koel houdbaar.

5 dl azijn
3 bosjes oregano
3 bosjes bonenkruid

Breng 5 dl water aan de kook met 3 el grof zeezout. Laat iets afkoelen en meng met de azijn. Pluk de kruiden en verdeel in kleine takjes. Vul een gesteriliseerde glazen inmaakpot met de takjes oregano tot de pot zo goed als vol zit. Schenk het zout-azijnwater in de pot. Mocht de pot nog niet tot de rand gevuld zijn, maak dan nog wat zout-azijnwater in dezelfde verhouding en voeg dat toe. Laat minstens 2 weken staan. Eet lekker met wat geitenlabne (laat geitenyoghurt met wat zout 1 nacht en 1 dag uitlekken) met tomatenzaadjes (knijp een tomaat uit boven de labne) en wat lekker brood. Ook heerlijk door een salade (gebruik niet teveel want de smaak is sterk!).

En passant maakten we ook nog wat verse venkel in en citroenen. En pelden we verse kikkererwten die we ook mee hadden genomen!

 

 

, ,