Die lekkere druivenbladeren!


Binnenkort gaan onze druivenranken weer welig tieren (in Nadia's tuin en op Merijn's balkon), met al deze regen en zonneschijn. 
We gaan dan onze eigen druivenbladeren weer inmaken! (als we genoeg overhouden want we houden er ook enorm van om ze te rauw eten, fijngesneden door salades, of zelfs als soort 'flatbread' bij tabouleh of hummus om hapjes mee te nemen)

Bij Georgina in Libanon zagen we in het seizoen de keukentafel vol liggen met stapels vers geplukte druivenbladeren. Je blancheert ze kort in zout water, dan dep je ze droog, je maakt mooie stapeltjes en dan vries je ze in plastic zakjes verpakt in. Je kunt ze ook ingemaakt bewaren (in een pot gevuld met behoorlijk zout water) in de koelkast.
Dit gerecht is een toevallige uitvinding. Gevulde druivenbladeren zijn meestal gerold, maar deze gebakken druivenbladpakketjes zijn mooi en simpel, je hebt geen bakpapier of aluminiumfolie nodig en ze worden een tikje knapperig, wat extra lekker is.

en zo zagen we ze in de souk van Tripoli in Libanon.
en zo zagen we ze in de souk van Tripoli in Libanon.

Druivenbladpakketjes met trostomaatjes & sumak 

Voor 4 personen

300 g troskerstomaatjes
150 g Turkse witte kaas (peynir, in blik) 
75 g gerimpelde zwarte olijven
16 grote druivenbladeren (afgespoeld uit pot of zelf ingemaakt)
1 el gedroogde munt (Nadia en Merijns SOUQ powered by Vanilla Venture – Marqt )
1 el sumak (Nadia en Merijns SOUQ powered by Vanilla Venture)
milde olijfolie

Verwarm de oven voor op 220ºC. Knip de trosjes tomaat in 8 porties. Verdeel de kaas in kleine stukjes. Haal de olijven van de pit. Dep de druivenbladeren goed schoon. Leg op een grote, licht met olie ingevette bakplaat telkens 2 druivenbladeren zo op en tegen elkaar dat je eigenlijk één groter blad krijgt. Verdeel de trosjes tomaat, de stukjes kaas en de olijven over de bladeren, bestrooi ze met munt en sumak en vouw ze zo goed mogelijk dicht. Bestrooi de pakketjes eventueel met wat zout flakes. Besprenkel de pakketjes licht met wat olie en bak ze 5-8 min. in het midden van de hete oven totdat de randjes van de druivenbladpakketjes knapperig beginnen te worden. 

Uit Arabia bij je thuis, fotografie Sven Benjamins