Kikkererwten in Arabisch Puglia


december jl. waren we in het mooie Puglia in het zuiden van Italië, en wel voor een hele speciale gelegenheid: Qoco: een internationale kookwedstrijd voor jonge opkomende chefs, met de speciale Pugliese olijfolie, gemaakt van het Coratina olijfras in de hoofdrol … en wij als juryleden.

We stapten het vliegtuig uit, de bus in en we zien olijfbomen, olijfbomen, olijfbomen en nog meer … olijfbomen!

Antonella Millarte, onze Pugliese olijfolie expert vertelde ons dat er in Puglia 60 miljoen olijfbomen zijn! Wel één voor elke Italiaan.

De deelnemers waren enkele jonge chefs uit Italië, maar ook jonge chefs uit de rest van Europa zoals de getalenteerde Magnus Nilsson Faviken, uit het uiterste noorden van Zweden. De Nederlandse afgevaardigde was Wally Bosman, chef-kok van ons favoriete Amsterdamse restaurant Toscanini, die een aantal lekkere gerechten met kikkererwten, rauwe makreel en orzo bereidde. Maar Magnus was de absolute winnaar!
Naast de heerlijke gerechten die de jonge chef-koks presenteerden met de hoge kwaliteit extra vergine olijfolie Coratina . Een olijfolie die vaak nog wordt gekregen door de olijven tussen zware stenen te persen waarbij de temperatuur niet hoger dan 27°C komt en daardoor een hoog niveau van antioxidanten blijft behouden. Ontdekten we iets heel erg interessants: niet alleen wist werkelijk iedereen ons te vertellen dat er in Puglia nog steeds veel Arabische invloed is in de eetcultuur, we proeven het zelf ook overal in! Gepureerde kikkererwten, als in hummus zonder tahina, geserveerd met gekookte bittere groenten (andijvie-achtigen) of andere inheemse bonen en groente gerechten. Vaak in combinatie met verse kaas zoals de heerlijke burrata., Ook de typische zoetigheden, alles wijst in dezelfde richting. Zelfs de oude olijfbomen, zij kwamen naar Puglia via Griekenland en Syrië. Puglia, wij komen zeker terug voor ons 3e Arabia kookboek!

 

,