Hummus, Amsterdam, Beirut, Tel Aviv


In November 2010 speelden we iedere maandag bij Proef! Amsterdam Arabia café. De laatste maandag was superbijzonder, want onze vriend Kamal Mouzawak van de farmers market uit Beiroet was onze ‘special guest’ en aan tafel zat ook een andere goede vriendin: Shir Halpern van Tel Aviv’s farmers Market.

 

In mei en juli jl. hebben we gekookt bij Kamal’s nieuwe restaurant dat hoort bij Souk el Tayeb’s farmers market, Tawlet genaamd (tafel in het Arabisch) in Beirut’s upcoming wijk Mar Michael. Des te leuker dat we nu weer met hem kookten in Amsterdam. En trots waren we ook: Kamal noemde ons in Beirut ‘Souk el Tayeb family’. Iedereen die in Beirut zijn markt bezoekt begrijpt dat dat een grote glimlach op onze gezichten tovert. En het is besmettelijk: vriendin en delicious. styliste Maaike Koorman en Makkie Mulder hoofdredactrice, reisden in mei een week met ons mee naar Libanon, en dat nu zijn ze ook bijna familie. Makkie was zelfs vaste maandaggast bij ons.

Dit was het menu:

Arabia’s pistachespread & pompoenhummus

Arabia’s Bloemkoolcouscous

Hummos & labne

Tabbouleh

Fattoush

Manaiish Za’atar – kleine soort pizza’tjes met za’atar

Salatet el rahebb – geroosterde aubergine met tomaat en lente-ui

Arabia’s Frikeh (geroosterde groene tarwe)  met wilde kruiden

Arabia’s Yufkarolletjes met knoflookyoghurt en hete paprika olie.

Arabia’s Pistachevla

Sfouf b debs – Libanese taart met johannesbroodsiroop


Kamal had naast Christine, de manager van Souk el Tayeb ook de leuke Magyu, chefkok van ons favoriete kleine huiskamervisrestaurantje op de rotsen in Batroun meegenomen. Een heerlijke brunch stond ze te wachten… natuurlijk dit keer met Hollandse kazen, allerlei soorten lekker brood, taartjes van Kuyt, bloemkoolsoep met geitenkaas en grote salades en een paar goede vrienden, zoals Maaike, Makkie, Marije (Vogelzang van Proef) en Robin, en we waren superblij dat ook Shir speciaal voor dit diner gekomen was. Kamal en zij hadden een fiks gesprek, waarin vooral Shir open en eerlijk luisterde naar Kamal’s verhaal en ze daarna eigenlijk alleen nog zo blij waren dat ze elkaar ontmoetten.

 

Na een middag vol eten, verhalen en gelach waren we klaar voor het echte werk de volgende dag. Maar … niet zonder de dag te beginnen met warme appeltaart bij één van de oudste cafe’s in Amsterdam: Café Papeneiland. Vanaf 11 uur begonnen we met de voorbereidingen bij Proef. We zijn inmiddels echt gewend om samen te koken met Kamal, we deden ‘t al zo vaak in Libanon. De ochtend vloog voorbij,  we lunchten met Kamal nog even bij zijn favoriete Bakkerswinkel. En daarna weer snel aan de kook: alles af op tijd. Magyu voelde zich thuis en maakte met een lachend gezicht de aubergine salade, en ook de dressing voor de fattouche:granaatappelmelasse, wat knoflook, zout en olijfolie.

 

Onze fijne keukenvriendin Lotte was inmiddels terug van extra boodschappen doen. En ze kreeg de Libanese behandeling: namelijk dat Kamal haar vertelde dat je een citroen zo moet uitknijpen en Magyu zei 2 min. later precies het omgekeerde. In Libanon heeft iedereen net zoals in Italie zijn eigen manier, en die is natuurlijk altijd de beste!

 

We waren echt supertrots toen de tafels vol stonden met prachtige frisse heerlijke gerechten die wachtten op hongerige vorken. Die avond, toen iedereen lachend, etend en genietend aan tafel zat, waren wij de gelukkigste mensen op aarde!