De echte bittere sinaasappel!


Vandaag zagen wij bij de natuurwinkel ineens bittere sinaasappels! Bittere sinaasappels zijn de sinaasappels die je in de straten van Sevilla maar ook Beirut in de bomen ziet hangen. En die bomen dragen in het voorjaar die zalig geurende witte bloemetjes: de bittere sinaasappelboom is de drager van de meest geurende oranjebloesem die er is.

Bittere sinaasappels zijn meer zuur dan zoet, en zijn ideaal om marmelade van te maken: Seville Orange Marmalade. Dat hebben we dus gedaan, en wel op een heel makkelijke manier: we hebben de sinaasappels in zijn geheel gekookt tot ze heel zacht waren. Toen hebben we minitieus alle pitjes eruit geschept (een heleboel) en het vruchtvlees en schil met suiker opgekookt, en aan het eind een scheutje oranjebloesemwater toegevoegd. Het water waar we de sinaasappels in gekookt hebben smaakte ook heerlijk dus daar hebben we suiker aan toegevoegd als heerlijke licht bittere sinaasappelsiroop.

 

Arabia’s Seville Orange marmelade met oranjebloesem

6 bittere sinaasappels (natuurwinkel)
350 g suiker
oranjebloesemwater

Kook de sinaasappels in ruim water op laag vuur in zijn geheel helemaal gaar in ca. 2 uur. Schep ze in een andere pan (bewaar het kookvocht apart) en schep nu voorzichtig de vele pitjes eruit. Roer 250 g suiker door de sinaasappelpulp en kook de jam nog 10 minuten op hoog vuur, al roerende. Voeg oranjebloesemwater toe naar smaak. Kook ook het kookvocht (dat al een beetje stroperig is) in een steelpannetje met de resterende suiker tot een siroop. Laat afkoelen en doe in een fles, bewaar koel. We gaan er lekker limonade van maken met wat citroensap en ijskoud water en ijsklontjes. Of we sprenkelen het lekker over gegrild fruit. De marmelade gaan we eten met vers brood en gezouten boter, of met scones, of bij onze favoriete maanzaadtulband uit Arabia bij je thuis. En waarschijnlijk bij nog bij talloze andere dingen. En er verdwijnen vast ook heel wat lepels rechtstreeks in onze monden.