freekeh & mujardara


Linzen met bulgur of rijst gekookt: dat is in essentie een beroemd gerecht genaamd mudardara….een gerecht waar je ons altijd voor wakker kunt maken.
Geboren uit povere ingrediënten: je kunt je bijna niet voorstellen hoe lekker de (meestal) bruine linzen zich vermengen met het kookvocht en de rijst of bulghur. Het wordt een supervoedend en smaakvol notig romig geheel. Uiteraard op smaak gebracht met genoeg zout.
Nog heel veel lekkerder wordt het als mujardara, die ene letter j in plaats van een d verandert niet alleen het woord maar ook het gerecht. Nu komen er een grote hoeveelheid goudbruin gekaramelliseerde uien bovenop en wordt er yoghurt bij geserveerd: soms zijn de uien knapperig en zoutig, anderen zweren bij zoete zachte gecaramelliseerde uien. In het ene dorp maken ze mudardara met rijst en in het andere dorp met bulghur.

En wij hebben het dit keer gedaan met: freekeh

Freekeh is een verhaal apart. Een oeroud graan: tarwe, dat onrijp geoogst wordt en waarna de hele aren in bundels nog op het land in open vuur gerookt worden.  Vandaar de gerookte notige smaak. Freek betekent wrijven in het Arabisch, de aren worden na het roosteren losgewreven zodat de graankorrels loskomen en de zwarte velletjes verwijderd worden.

Dit proces is de reden dat er ook vaak vuil, steentjes en stokjes in freekeh te vinden zijn. Van te voren moet je de freekeh goed uitzoeken op vuil, en liefst boven een zeef zodat eventueel stof en zand verdwijnt.
Freekeh of frikeh of freek/farik wordt veel gegeten in Libanon, Syrië, Jordanië, Palestina, de Golf en Egypte, maar ook Tunesie heeft gerechten met freekeh. Vaak gekookt met kaneel, komijn, lamsvlees, zwarte peper en uien. In Palestina koken ze freekeh ook met veel gember. In Syrie koken ze het met lamsvlees, erwtjes en pijnboompitjes, in Tunesie met merg. Maar de grootste bekendheid en populariteit geniet freekeh toch wel in het Midden-Oosten. Het graan is ongelofelijk veelzijdig door z’n stevige bite en rokerige smaak. Wij vinden ‘m ook heerlijk in salades zoals in onze freekeh salade met oregano en granaatappel.


Dit keer hadden we ongelofelijk veel zin in mujardara maar geen bulghur en geen bruine linzen binnen handbereik. Wel freekeh en belugalinzen in huis: dat werd een verrukkelijke freekeh mujardara met veel knoflook en gember omdat we zin hadden in extra pit. En ook nog geroosterde lente-ui en groene pepers erbij.

Freekeh schoonmaken*

Doe de freekeh in een zeef en schud goed zodat alle stof en zand verdwijnt. Spreid de freekeh daarna over een groot bord of platte schaal uit en ga met je handen door de freekeh en zoek en verwijder alle harde (zwarte) steentjes en ander vuil.

*sommige freekeh is al redelijk schoongemaakt, maar check altijd goed.

200 g freekeh
200 g belugalinzen of bruine linzen
5 uien
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 stukje verse gember, geraspt
bosje lente-ui
groene pepers

Kook de freekeh en linzen in ruim gezouten water beetgaar in ca. 15-20 min. Giet eventueel af (de freekeh moet smeuig blijven). Snijd de uien in halve ringen en bak ze in flink wat olijfolie onder voortdurend roeren heel mooi goudbruin in ca. 15 min. Voeg de knoflook en gember toe en bak 5 min. mee. Gril de lenteui en groene pepers in een grilpan of hete oven enkele minuten. Breng de freekeh op smaak met wat olijfolie en extra zout. Serveer het uienknoflookgembermengsel er bovenop en geef de pepers erbij.

Waar kun je freekeh kopen?