kunefe met oranjebloesemwater


Toen we in Antakya in Turkije waren voor ons tweede boek hebben we een knaife of kunefe verslaving gekregen. Vorige week hebben we deze variant gemaakt, om in de mood te komen voor onze photoshoot voor de delicious. productie in het Arabisch nummer in september. Deze versie is zonder de gebruikelijke kaasvulling maar met een soort baklava-achtige vulling en we waren verbaast hoe snel klaar hij was. We plukten er steeds nog een hapje van…mmmmmmmm!

Oh en kataifideeg vind je in de diepvries of bij het brood in de Turkse winkel/of Marokkaanse winkel!

Kataifi met pistache en oranjebloesemwater

1 pakje gezouten boter
2 dl melk
1 zak kataifideeg
oranjebloesemwater
150 g gepelde pistachenootjes, grofgehakt
200 g suiker
Beboter een grote ovenschaal. Smelt op een laag vuur de rest van de boter in de melk. Voeg naar smaak 2-4 el oranjebloesemwater toe. Haal het kataifideeg uit de zak en trek het deeg wat los. Verdeel de helft van het kataifideeg over de bodem van de ovenschaal en schenk de helft van de boter-oranjebloesemmelk erover, verdeel goed over het deeg. Meng de pistachenootjes eventueel met 2-3 el suiker en verdeel over de kataifi in de ovenschaal. Verdeel de rest van het kataifideeg gelijkmatig over de pistache en schenk de rest van de boter-oranjebloesemmelk erover. Bak de kataifi in het midden van de voorverwarmde oven op 200C in ca. 40 minuten goudbruin en knapperig. Kook ondertussen een suikersiroop van de suiker met 200 ml water en laat inkoken tot een siroop. Voeg eventueel naar smaak nog wat oranjeboesemwater toe. Je kan de hete suikersiroop over de nog warme kataifi schenken en af laten koelen. Of serveer de (warme) kataifi met de warme of koude suikersiroop apart zodat je naar smaak wel of niet de suikersiroop kan toevoegen.