Reem’s aardappelkibbeh


Deze week zetten we in het teken van Syrië, helaas om weinig vrolijke redenen. Maar toch.
De keuken van Syrië is een rijke gevarieerde keuken, met veel overeenkomsten met de Libanese keuken, nog niet zo lang geleden was het één gebied. Dus ook in Syrië wordt heel veel kibbeh gegeten. Kibbeh is meestal gemaakt van een deeg van gehakt met bulghur gemengd met een vulling van vlees, uien en pijnboompitjes, of als mooie ovale balletjes. Soms wordt de kibbeh ook van aardappel of pompoen gemaakt. Van Reem onze vriendin die oorspronkelijk uit Damascus komt hebben we het recept gekregen voor deze heerlijke aardappel kibbeh gevuld met kruidig gehakt.

Wij maken de kibbeh met bulghur maar je kan de bulghur ook vervangen door beetgaar gekookte rijst. We hebben ze met Reem als platte koekjes gemaakt maar je kunt deze kibbeh ook als grote platte taart maken: verdeel het aardappelbulghurdeeg dan in 2 porties en bekleed een ronde of vierkante taartbodem of platte ovenschaal met 1 portie van het deeg, ca. 1 ½ cm. Verdeel het gehaktmengsel erover en dek af met een laag van wederom 1 ½ cm de tweede porties deeg, druk aan. Snijd met een nat mes een ruitpatroon in het deeg en besprenkel met olijfolie. Verwarm de oven voor op 200ºC. Bak de kibbeh gaar in de oven.

Reem’s aardappelkibbeh

Voor 6-8 personen

Kibbeh vulling:

1 grote ui
2 teentjes knoflook
2 el pimentpoeder
300 g lamsgehakt
½ bosje peterselie
zout, peper

kibbeh:

500 g gekookte kruimige aardappels
250 g fijne bulghur
1 grote witte ui
1 el kurkuma
zout, peper
olie om te frituren
Spoel 1 uur van te voren de bulghur in een zeef en laat uitlekken.

Voor de vulling:

Snijd de uien en knoflook fijn. Verhit een scheutje olie in een hapjespan en bak hierin de uien met de knoflook, het gehakt en het piment. Bak zachtjes tot de uien en knoflook doorzichtig zijn en het vlees bruin en gaar. Voeg de peterselie toe en bak even mee. Breng op smaak met wat zout en peper.

Voor de kibbeh:

Besprenkel de geweekte bulghur met wat water en laat zacht worden. Stamp de gekookte aardappels fijn. Meng in een keukenmachine in drie porties, de bulghur met de gestampte aardappels. Mix tot een dikke pasta. Rasp de ui. Kneed snel door het bulghur-aardappel mengsel en breng op smaak met de kurkuma, zout en peper.

Maak met vochtige handen mooi ronde platte koekjes van het bulghur-aardappel mengsel. Hou 1 koekje in je ene hand en schep ca. 2 tl vulling erop, leg een ander koekje erop en druk de randjes heel goed dicht, kantel de koekjes en druk de zijkant plat met je vingers, zodat ze eruit zien zoals op de foto hierboven. Maak zo de rest van de kibbeh. Verhit een flinke laag olie in een wok (tot een stukje brood goudbruin kleurt). Frituur de kibbeh in de hete olie (een paar tegelijk) totdat ze door en door gaar zijn en rondom goudgeel gekleurd. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Erbij hebben we een lekkere Marokkaanse lauwwarme wortelsalade gemaakt (recept in Arabia) met extra citroenschil en citroensap.