Tijd voor friszuurzoete mispels


Dit weekend gaan we dit taartje uit Arabia bij je thuis weer maken: want het mispelseizoen is geopend en die duurt helaas maar heel kort.

Vanochtend stonden we bij onze favoriete Turk (die zelf sucuk voor ons gaat maken, maar daarover later meer) en daar lagen ze: lichtoranje met bruine butsjes (soms een beetje gehavend door de lange reis van Turkije, Midden-Oosten of Marokko), maar met daarbinnenin het meest verrukkelijke zuurzoete sappige vruchtvlees wat we ons kunnen bedenken. En dan die pitten, het lijken net edelstenen!  

Ze heten ook wel loquats of mzeh in het Arabisch….

kijk bij je Turk of Marokkaan!

Dit taartje dus….. zo lekker!

Filodeeg taartjes met mhallabia en mispels 

voor 4-6 personen

1 l volle melk
4 el suiker

4 volle el maïzena
8 grote vellen filodeeg
1/2 pakje boter, gesmolten

16 rijpe mispels (of ander zacht fruit, zoals perziken)

2 el citroensap

1 el vloeibare honing
4 el zoet-zoute nootjes, fijngemalen*
zie onder!


Verwarm de melk met de suiker (naar smaak) en roer tot de suiker is opgelost. Roer de maïzena los met een beetje koud water en voeg toe aan de melk. Roer op matig vuur tot de mhallabia heel even borrelt, draai het vuur dan laag en blijf roeren tot hij dik van een houten lepel loopt. Zeef hem dan door een fijne zeef en blijf roeren tot hij afgekoeld en lobbig is. Bewaar op een koele plek, maar niet in de koelkast, want dan wordt hij te stijf.

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Snijd of steek 40 gelijke rondjes uit het filodeeg en vet ze aan beide kanten lichtjes in met wat boter. Maak 8 stapeltjes van 5 ingevette velletjes op elkaar en bak die in de hete oven in een paar min. goudbruin en knapperig. Laat buiten de oven afkoelen.

Ontvel de mispels, halveer
ze en verwijder de pitten. Snijd ze in partjes en meng ze met het citroensap en
de honing. Hak de gesuikerde noten fijn.

Verdeel wat mhallabia over 2
filostapeltjes, leg hierop een tweede filostapeltje en verdeel hier weer een
flinke schep mhallabia over. Garneer met wat partjes mispel en bestrooi met de
zoet-zoute nootjes. Geef de rest van de mhallabia, mispels en nootjes er apart
bij om extra van te nemen.

*Zoet-zoute nootjes met citrus & venkelzaad (verslavend lekker pas op)

4-8 personen

rasp van 1 sinaasappel
rasp van 1 citroen
2 el venkelzaad
300 g gemengde gezouten
nootjes
150 g suiker

Stamp in de vijzel de helft
van het citrusrasp met het venkelzaad fijn. Verwarm al roerende de nootjes met
de suiker op een laag vuur in een grote hapjespan. Blijf roeren tot er zich een
dun laagje gesmolten suiker om de nootjes vormt en schep dan het
citrus-venkelmengsel en de rest van het citrusrasp erdoor. Schep de nootjes op
een met bakpapier beklede bakplaat en laat afkoelen. Schep ze geregeld om,
zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Bestrooi de nootjes vlak voor het
serveren eventueel nog met wat extra zoutflakes. Bewaar ze in een afgesloten en
luchtdicht bakje.