Zelf laban (yoghurt) maken!


Het stond al lang op het verlanglijstje: zelf yoghurt maken! En het bleek een leuk klusje van niks. Gebruik biologische verse melk en dito yoghurt (oude yoghurt heeft mindere levende yoghurtculturen).

 voor 1 liter yoghurt
 1 liter biologische melk
2-3 el yoghurt (wij hebben Turkse yoghurt gebruikt)

Verwarm de melk tot circa 100 C tot bijna aan de kook. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen totdat je je vinger 5 sec. in de melk kunt houden. Roer nu de eetlepels yoghurt goed door de melk en doe de deksel op de pan en zet op een warme plek. Wij hebben de pan goed ingepakt in een deken, zag er heel geinig uit (de temperatuur moet constant blijven). Laat de pan nu minstens 8 uur of meer staan (beweeg de pan niet) of een hele nacht. Daarna heb je eigen homemade laban (het Arabische woord voor yoghurt!). Onze yoghurt was een vrije liquide yoghurt, maar de yoghurt die we gebruikten was wel al een paar dagen oud. Dus volgende keer gaan we t proberen met een echt verse yoghurt, voor een steviger resultaat. Of misschien wel met geitenmelk en geitenyoghurt. Het geeft in elk geval een heel bevredigend gevoel om je eigen yoghurt te maken. Een beetje net zoals brood. Dat je 1 seconde denkt dat je wel een beetje self supportive zou kunnen zijn als het moet!

Als je deze yoghurt dan weer uit laat lekken met wat zout door een doek dan krijg je de echte hele stevige friszure labne, of eigenlijk bijna een verse kaas. Heerlijk met wat olijfolie erover bij het ontbijt met vers brood en olijven.