Arabische bread & butterpudding met oranjebloesemwater


De week voordat we met Kamal kookten hadden we ook een geweldig diner bij Proef. Lotte Wouters kwam ons helpen, voor het eerst, en ze bleek een geweldige en super gezellige kitchen companion, het was vloeiend onze samenwerking! Zo kwamen we tot geweldige nieuwe aanpassingen op Bismilla Arabia recepten: onze bread & butterpudding met dadels.

De dadels waren een beetje hard dus we weekten ze in wat warm water met oranjebloesemwater, zodat ze zacht en aromatisch werden, in plaats van de bread & butterpudding alleen maar te besprenkelen met oranjebloesemwater. Daarna verbrandden we bijna onze amandelen in de oven, en omdat ze al heel bruin waren wilden we ze niet door het broodmengsel mengen voor het in de oven ging.

In plaats daarvan mengden we het brood met amandelschaafsel en de melk en room. Lotte kwam met een geweldig idee: laten we de amandelen fijnstampen in de vijzel en over de versgebakken bread & butterpudding strooien! Briljant want de poederachtige gebrande amandelen kregen een aardse notige smaak. Te gek! En de dadels in oranjebloesemwater en de geschaafde amandelen maakten ‘t ook nog heel veel lekkerder: het was gewoon ZO lekker dat we vergaten een foto ervan te nemen. Dus hier de foto uit het boek met het aangepaste recept.

Bread & butterpudding met dadels & oranjebloesemwater

Voor 4 personen

Als wij denken aan de Sahara denken we aan dadels en brood. De inspiratie voor deze broodpudding die je ook wederom als powerontbijt kunt gebruiken of na een licht diner, vol energie door de amandelen en dadels.

1-2 Marokkaans (pan)brood of 1 Turkse pide
300 g zachte dadels
oranjebloesemwater
½ l melk
¼ l room
3 eieren
50 g zachte boter
100 g geschaafde amandelen
dadelsiroop (te koop bij Marokkaanse of Turkse winkel)
50 g amandelen, diepgoudbruin geroosterd

Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel het brood in stukjes. Wel de dadels in warm water met wat oranjebloesemwater. Ontpit de dadels en trek ze uit elkaar. Klop de melk los met de eieren en de zachte boter. Meng met je handen de stukjes brood met het amandelschaafsel, de dadels, het melkmengsel, een flinke scheut dadelsiroop en oranjebloesem. Verdeel over een ingevette lage ovenschaal, besprenkel met nog wat dadelsiroop en evt. nog wat oranjebloesemwater. Bak de bread & butter pudding in 30-40 min. goudbruin en gaar. Stamp de amandelen fijn in een vijzel en strooi over de bread & butter pudding. EET WARM!

,