Salone del gusto – dadels!


We zijn net terug uit Turijn, waar we op de Salone del Gusto, de tweejaarlijkse beurs van Slowfood waren. We hebben daar ongelofelijk veel geweldigs ontdekt en geproefd, uit de hele Arabische wereld. Komende weken staan in het teken van al het lekkers dat we geproefd en ontdekt hebben op de Salone del gusto. Met als eerste thema: dadels! En dan vooral de Libische dadels uit Al Jufrah, bekroond met een presidium.

De enige echte dadels uit Al Jufrah
Dadels uit Algerije, dadels uit Libië als je dacht dat een dadel naar dadel smaakt en that’s it, dan heb je ‘t flink mis. We hebben donkere karamelachtig smakende dadels geproefd en dadels die bijna een friszuur citroenachtige smaak hebben, vlezige dadels en zoetdroge dadels voor onderweg in de Sahara. De ene dadel is de andere niet. Hoe komt dat?
Net zoals alle planten en bomen zijn er ook van de dadel vele variëteiten: met prachtig klinkende namen zoals Bronzi, Taluni, Baudi of de Bestian, Kathari, Abel, Tagiat, Amjog en ook de Emeli, Awarig, Tascube, Intalia en Tamjog. En die smaken allemaal anders en zien er ook allemaal net iets anders uit.

Zoveel soorten dadels, en ze smaken echt allemaal anders!
Daarnaast zijn er de verschillende rijpheidstadia:

–       Hababouk: onrijp, groen
–       Kimri, blah of khalal: vers nog licht stroeve sappige dadels
–       Rutab: medium rijp
–       Tamar: overrijp, gedroogde dadel

De allerbeste kwaliteit is de bijzondere dadelvariëteit die in het beste geval aan de tak in de boom rijpt: de beroemde deglet nour!

Dadels bevatten ongelofelijk veel energie: suikers, maar ook mineralen zoals potassium, calcium, fosfor, ijzer en vitamine A en B.

Het Arabische woord ‘tamar’ betekent niet alleen dadel maar ook ‘oktober’ de maand waarin de dadels geoogst worden. Met niet meer dan een touw om hun middel (gevlochten van dadelbladeren) klimmen ze als apen tegen de stam op naar boven, om te checken of de dadels rijp zijn, en om ze te oogsten. En dat hebben we met eigen ogen gezien, wat geweldig was dat! Wel niet in Libië maar in Algerije, ook een groot dadelland.

Je rolt ze door de komijn, zoals je dat met cacao zou doen.

Libische dadeltruffels met komijn

100 g zachte onpitte dadels
25 g wit sesamzaad
1/2 el venkelzaad
1 el anijszaad
komijnpoeder

Pureer de dadels in een keukenmachine met het sesamzaad, venkelzaad, anijszaad tot een dikke pasta. Rol bolletjes van de plakkerige dadelfudge en rol ze door een bergje komijnpoeder zodat ze rondom met een laagje komijn bedekt zijn. Eet ze bij een heet kopje zwarte thee. Liefst niet na het eten, want dadels zijn zwaar op de maag. Maar wel als 4-uurtje, na het sporten of als ontbijt. Niet voor niks eten de Touareg in de Sahara, dadels met kamelenmelk en brood. Dan kun je wat uren op voort.