Arabische lente op je bord: tuinbonen salade met komijn en tijm


Niet alleen in de landen ook op ons bord een beetje Arabische lente. We zagen net de eerste verse tuinbonen liggen en toen kregen we enorme trek in een Marokkaanse tuinbonensalade: met huid en haar! Dat wil zeggen dat we niks gedopt en al helemaal niet dubbelgedopt hebben: we hebben ze heel duurzaam met huid en haar opgegeten. We hebben ze alleen Hollands afgehaald: net zoals sperzieboontjes: snijd de lelijke uiteindes eraf en trek de stugge draden van de zijkant mee.

Jonge tuinbonensalade met jonge tijm, komijn en zwarte olijven

Voor 4 personen

1 kg tuinbonen
3 teentjes knoflook
olijfolie
2 el komijnzaad
1 bosje jonge tijm
lekkere zwarte olijven: wij hebben onze homemade Pugliese olijven gebruikt.

Snijd de schoongemaakte tuinbonen in grove stukken. Stoom ze of kook ze gaar in ca. 10 minuten. Snijd de gepelde knoflook in plakjes. Verhit een flinke laag olijfolie in de pan en bak hierin de knoflook, komijnzaad en de uitgelekte tuinbonen al omscheppend ca. 10 minuten. Breng op smaak met zout. Schep de zwarte olijven erdoorheen. Pluk de takjes tijm (jonge takjes tijm kun je in z’n geheel eten, je vindt jonge tijm vaak in potjes!) en meng ze door de lauwwarme salade. Serveer direct met puntjes knapperig gebakken pitabrood.

Ps. het lijkt ons ook lekker om ipv. komijn en verse tijm deze salade te bestrooien met za’atar en verse oregano!

 

,