Couscous salade met witlof, kruiden, zwarte olijven en pistache


Met restjes koken is geregeld ons lot wegens overvolle keukens door foodfotografie, maar ook een groot plezier. Vandaag keken we in de koelkast en zagen we witlof, kruiden en zalige zwarte Marokkaanse olijven van iemand gekregen, rechtstreeks uit Marokko.

Samen werd dat dit: een heerlijke zomerse salade die we gewoon zo als lunch hebben gegeten. Maar we denken dat het ook heerlijk is gewoon als bijgerecht!

We hebben ‘m gemaakt met een grove volkoren couscous. En voor alle wellers (iedereen die couscous welt) we hebben het weer eens geprobeerd omdat het een grove couscous was,  maar nee, echt stomen is zoveel lekkerder!

Kruidige couscoussalade met witlof, kruiden, zwarte olijven en pistache

voor 4 personen
200 g grove volkoren couscous
2-3 stronkjes witlof
3 takjes rozemarijn
3 takjes oregano
4 takjes dragon
100 g zwarte olijven (ontpit)
75 g pistachenootjes
olijfolie
citroensap
fleur de sel

Breng ruim water aan de kook in het onderste deel van een couscoussière. Besprenkel 500 g couscous met ca. 100 ml warm water, wat zout en, 1 el olijfolie en wrijf intussen met je handen de korreltjes los. Doe de couscous in het bovenste gedeelte van de pan en stoom de couscous ca.10 min. Schep de couscous dan in een grote wijde schaal, laat iets afkoelen en besprenkel wederom met ca. 50 ml water, wrijf de korrels los. Stoom de couscous weer 10 min. Herhaal het loswrijven voor de tweede maal. Voeg naar smaak extra zout, en olie of boter toe. Stoom de couscous voor de derde en laatste keer en roer voor het serveren goed los met een houten lepel.

Snijd de witlofblaadjes in dunne reepjes. Snijd de rozemarijn fijn en pluk de oregano en dragon. Hak de olijven evt wat grover. Rooster de pistachenootjes en hak grof. Meng de witlof, kruiden, olijven en pistache door de couscous, breng op smaak met olijfolie, citroensap en fleur de sel.