Gouden feestcouscous


Wij vinden altijd dat je eten het liefste deelt….en in deze periode van het jaar nog meer: of het nou Chanoeka, l’Eid of Kerst is, the more the merrier.

Deze heerlijke gouden feestcouscous hebben we onlangs voor onze VIVA column gemaakt, maar we delen hem natuurlijk het liefst met iedereen!

1001 nachtgerecht: gouden feestcouscous

Voor 8-10 personen

500 g middelfijne couscous
3 handsinaasappels
½ kg suiker
300 g gedroogde abrikozen
1 el kaneel
oranjebloesemwater
1 grote scharrelkip
2 buisjes saffraan
4 witte uien
1 grote flespompoen
2 winterwortels
olijfolie
4 el tomatenpuree
4 el ras el hanout kruiden

Stoom de couscous in een couscoussiere of stoompan: breng ruim water aan de kook in het onderste deel. Besprenkel de couscous met 1 dl warm water, zout, 1 el (olijf)olie en blijf ondertussen met je handen de korreltjes loswrijven. Doe de couscous in het bovenste gedeelte en stoom ca. 10 min. Schep de couscous in een grote schaal, laat iets afkoelen en besprenkel met ca. ½ dl water, wrijf de korrels los. Stoom de couscous weer 10 min. Herhaal het loswrijven. Stoom voor de derde en laatste keer. Roer met een houten lepel los.

Snijd ondertussen de sinaasappels in partjes. Kook ze ca. 5 min. in ruim kokend water. Maak een suikersiroop door de suiker met ca. 1 l water, de kaneel en een flinke scheut oranjebloesemwater langzaam te verwarmen. Voeg de parten sinaasappel toe en laat ze in ca. 1 uur op heel laag vuur konfijten. Voeg de laatste 10 minuten de abrikozen mee en laat deze ook zacht worden in de suikersiroop. Laat afkoelen in de suikersiroop.

Snijd de kip in stukken. Week de saffraan in een klein scheutje water. Snijd de uien in halve ringen. Snijd de pompoen in partjes en verwijder de zaadlijsten. Schil en snijd de wortel in stukjes. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote stoofpan en bak hierin de stukken kip rondom bruin. Voeg de uien toe en bak deze 5 minuten mee. Voeg de tomatenpuree, de ras el hanout en flink wat peper en zout toe, bak ca. 5 min. Voeg nu 1 l water, de geweekte saffraan (de draadjes en het gele water) toe en laat de kip ca. 20 minuten zachtjes garen. Voeg de groenten toe en laat met het deksel op de pan in ca. 15 gaar worden.
Verwarm als de couscous afgekoeld is de couscous door deze nog 1 keer te stomen. Neem de parten sinaasappel en de abrikozen uit de siroop. Schep de warme couscous in een grote diepe schaal, schep de kip met pompoen en wortel en de saffraansaus over de couscous. Verdeel de sinaasappelpartjes en de abrikozen erover.
De siroop van de sinaasappels is heerlijk in de yoghurt of vla.

 

,

Eén reactie op “Gouden feestcouscous”