Sfouf met ras el hanout


Nadia kreeg er weer een nichtje bij, en daar hoort kruidige sfouf bij – een mengsel van geroosterde bloem, specerijen en noten.

In onze boeken staan er ook al een aantal (sfouf, zemmitah, afoosa allemaal in dezelfde familie). We vinden het zo lekker omdat het eigenlijk een werkje van niks is en je altijd wel wat ingrediënten in huis hebt. Bloem, suiker, specerijen en wat nootjes en je kan aan de slag.

Nadia maakte ‘m dit keer heel kruidig met een zoete ras el hanout; meng 2 el piment (all spice, grote bruine korrels) met 4 el anijszaad, 3 el korianderzaad, 1 el paradijskorrels (bij specerijenwinkel, markt of online te vinden), 2 el rozenblaadjes, 1 el zwarte peper, een beetje meska ( mastiek, bij Marokkaanse winkel te vinden) en 1 el venkelzaad of venkelpollen. Maal fijn in vijzel of koffiemolentje. Bewaar in afgesloten pot.

Dezelfde sfouf hebben we ook gebruikt voor een te gekke productie in Libanees foodmagazine The Carton waar we een shoot voor deden met fotografe Nichon Glerum (Arabische muziek met gerechten erbij!)

foto 2[1]

Sfouf met zoete ras el hanout…bij Al Birwa van Anouar Brahem

½ kg bloem
250 g gemengde noten (amandelen, pistache, walnoten, hazelnoten)
2 dl zonnebloemolie
200 g geroosterd sesamzaad
poedersuiker naar smaak
3 el zoete ras el hanout*
1 el kaneel
1 el gember
1 el kardemom
2 el cacao poeder 

Rooster de bloem op op een bakblik in de oven op 160 °C tot lichtbruin. Roer geregeld om zodat alle bloem egaal lichtbruin wordt. Frituur de noten goudbruin in de zonnebloemolie en bewaar de olie. Hak grof of fijner, wat je lekker vindt. Wij houden van half fijn half grof. Doe de geroosterde bloem in een wijde kom, voeg poedersuiker, ras el hanout, specerijen en cacaopoeder toe en meng goed. Voeg ook de overgebleven olie toe, schep goed om en doe er naar smaak nog meer poedersuiker bij. Wij doen soms stiekem ook een pietsje zout erbij: lekker! We eten het uit kleine kommetjes met glaasjes hete muntthee of muntthee met oregano en steranijs erbij. Bewaar in afgesloten doos, weken houdbaar!foto 3[1]