tritt met kip, venkel, tuinbonen & ras el hanout


Zeker geen klassieke versie van tritt, wat een gerecht is van geplukte msemmen of rgaif, met ras el hanout, meiknolletjes en linzen. Wij hebben ‘m nu met een heerlijke kruidige eigengemaakte ras el hanout gemaakt, met venkel en tuinbonen.

De laatste dagen zijn we weer erg bezig met het zelf maken van ras el hanout. Nadia heeft heerlijke mengsels van hele specerijen gekregen van de moeders die ze bezocht voor haar Melk & Dadels boek, die ze fijnmaalde in de koffiemolen, zoals met rozenblaadjes, gember, foelie, mastiek, lange peper, cassiabast (kaneelachtige) en kruidnagel en nog heel veel meer.

foto 1

Deze die we hier hebben gebruikt was een spannende nieuwe: meng komijn, paradijskorrels (als je die niet hebt, laat dan weg, moeilijk te krijgen, wel via internet), zwarte peper, fenegriek, venkelzaad, hele kaneel, korianderzaad, gember, gedroogde rozemarijn, Arabische koffie met kardemon en sinaasappelschil. Het gaat op gevoel naar smaak, dus proef steeds tussendoor!  Ook weer in de koffiemolen maar in een vijzel gaat natuurlijk ook heel goed.

foto 2-1

Tritt met kip, venkel, tuinbonen & ras el hanout 

foto 3-1

voor 4 personen

10 sjalotten
½ bol knoflook
2 venkels
4 kippenpoten
3 el ras el hanout van eigen makelij
olijfolie
200 g tuinbonen (diepvries of vers)
3 msemmen of rghaif (soort semolina pannenkoekjes, bij de Marokkaanse bakker)

Snijd de sjalotten in half en rasp 3 sjalotten. Snij de knoflook in in de lengte in dunne plakjes. Snijd de venkels in stukken. Doe de kippenpoten met wat zout in een kom en meng met 2 el ras el hanout. Verhit wat olijfolie in een ruime pan en voeg de uien en kip toe. Bak 5 min. Voeg nu de venkel en de rest van de ras el hanout toe en bak nog 10 min. Voeg nu een ½ l water toe en de tuinbonen en laat zachtjes stoven op laag vuur tot de kip gaar en venkel heel zacht is. Pluk de msemmen of rghaif in stukjes en verdeel over een grote schaal. Schep de kip met venkel, tuinbonen uien en bouillon over de tritt en serveer direct. Yum!