Arganolie!


 

foto 1 foto 2

Mina nam voor ons werkelijk zo’n zalige arganolie mee, die ze zelf in Essaouira haalde. Diep notig en aromatisch. Dat vroeg om een heerlijke soep.

Het werd een knolselderij, die we een beetje hebben schoongeborsteld en daarna zo ongeschild in de oven hebben gestopt op zo’n 200 graden. Na ongeveer 30 minuten was hij bruin (mag zelfs zwart worden) en zacht gaar. We hebben ‘m opengesneden iets af laten koelen en geschild. Ondertussen hadden we al uien zacht gebakken met wat karwijzaad. De combinatie van de zachte geroosterde aardse selderij met de fris gekonfijte citroen en super aromatische notige arganolie werd gewoonweg hemels lekker.

Gewoon  met warm pitabrood en nog wat extra arganolie met zout om ons brood in te dippen.

Geroosterde selderijsoep met gekonfijte citroen, karwij en arganolie

Voor 2 personen

1 flinke knolselderij
2 zoete uien
2 teentjes knoflook
flinke scheut olijfolie
1 el karwijzaad
½ gekonfijte citroen
arganolie

Verwarm de oven voor op 220 C. Doe de selderijknol in zijn geheel  in een ovenschaal in de oven en rooster de knol gaar in ongeveer een half uur (afhankelijk van de grootte). Snijd uien en knoflook fijn en verhit de olie op laag vuur. Voeg het karwijzaad toe. Haal na een half uur de knolselderij uit de oven, snijd doormidden en laat even uitdampen. Schil de knolselderij en doe het vruchtvlees bij het uimengsel. Voeg nu genoeg water toe zodat de soep dik maar vloeibaar wordt. Pureer de soep, breng op smaak met zout en laat nog even goed doorwarmen. Snijd ondertussen de schil van de gekonfijte citroen heel fijn. Verdeel de soep over kommen, verdeel ook de fijngesneden gekonfijte citroenschil erover en besprenkel rijkelijk met de arganolie en eventueel nog wat fleur de sel. Geef er vers flatbread of pitabrood bij en nog wat arganolie.

, ,