Woestijntruffels…….


die geen truffels zijn….en ook niet uit de woestijn komen!

Nadia’s schoonzusje Iman was bij haar familie in Krimda in de buurt van Ksar el Gbir  Laraiche, Noord- Marokko, aan de Atlantische kust. En nam voor ons een zakje woestijntruffels mee. Nou kenden wij die al uit Turkije, waar ze met kebab aan spiesen werden geregen. Het zijn dikke knollen, de neven en nichten van de witte en zwarte truffels, die in tegenstelling tot ‘gewone’ truffels, niet geuren, en meer in de richting van paddestoelen gaan. De structuur is stevig en vast, weinig tot geen geur en de smaak is niet  uitgesproken. Je moet ze goed wassen om al het zand eraf te krijgen: ze groeien in zanderige gebieden – niet perse in woestijngebied! – en vaak groeien er speciale bloemetjes omheen, en barst de grond open. Je graaft ze uit, en daar is je buit.

Traditioneel wordt er een eigerecht van gemaakt op smaak gebracht met charmoula, wat heel lekker is; deze truffel heeft dan wel niet zo veel smaak van zichzelf, ze neemt wel erg veel smaak op en de structuur is heel lekker vlezig, stevig en zacht tegelijk.

 

Woestijntruffels met chermoula en ei
Voor 4 personen

Geen woestijntruffels:-)? neem dan kastanjechampignons

500 g woestijntruffels of kastanje champignons
3 teentjes knoflook
1 grote bos lente-ui
1 grote bos koriander
(Marokkaanse) olijfolie
2 el versgemalen komijnpoeder
1 el paprikapoeder
peper, zout
1/2 citroen
250 g kerstomaatjes
4 eieren

Schrob de woestijntruffels goed schoon met een borsteltje. Schil ze en kook ze kort in ruim kokend gezouten water. Giet af en laat afkoelen.

Gebruik je kastanjechampignons maak deze dan schoon met een keukenpapiertje maar was en kook ze niet!
Snijd de woestijntruffels in dikke plakjes of halveer de kastanjechampignons.
Pel en snijd de knoflook fijn. Snijd de lente-ui fijn. Hak de koriander grof.
Meng de knoflook met de lente-ui, de koriander, de komijn en het paprikapoeder in een schaal, pers het citroensap erboven uit.
Meng met de plakjes woestijntruffel of champignons, bestrooi met wat peper en zout en laat kort trekken.
Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan of tagineschaal en bak hierin de truffels of champignons ca. 5 minuten op hoog vuur.
Breek de eitjes erboven, bestrooi met wat peper, zout en evt. wat extra komijn en laat met het deksel op de pan het eiwit stollen.
Lekker met Marokkaans brood en ingemaakte groene pepertjes*.

Ingemaakte groene pepertjes a la Shahar:

Snijd 10 kleine groene pepertjes in ringen. Doe de pepertjes in een schoon gesteriliseerd afsluitbare pot, strooi er 1 el zout op en schenk tot bijna de rand vol met koud water. Schenk er een dun laagje en tot de rand vol olijfolie op.
Bewaar minstens een paar dagen. Bewaar na openen in de koelkast. Kan gebeuren dat het lichtjes borrelt als je het potje opendoet maar dat is niet erg!