De lekkerste tahina komt uit Palestina & Israel


We waren terug in Tel Aviv de afgelopen week, en dat was waanzinnig spannend. Niet alleen was het leuk om Shir (& Michal) van de Tel Aviv Farmers market weer uitgebreid te zien, en hun nieuwe geweldige indoor market in Tel Aviv Port te bewonderen. Maar nog veel spannender was het omdat we de eerste stappen in het plan dat we met Shir hebben gesmeed hebben gezet! Na onze reizen in zowel Israel als Palestina hebben we zo’n andere blik en zelfs positief gevoel over beide plekken gekregen, dat ons niet loslaat, ook niet met de niet altijd even positieve realiteit van het Israëlisch-Palestijnse alledag. Dat eten kan verbinden voelen we hier misschien wel sterker dan elders. Daarom zijn we begonnen met het uitwerken van ons bewust naïeve idee om mensen daar met elkaar aan tafel te laten zitten en eten te laten delen. We zijn zo trots en blij dat ons idee ter plekke direct omarmd en verwelkomd wordt. We hebben al met een belangrijke organisatie om de tafel gezeten, die ons idee compleet begrijpt en supergraag met het onderwerp ‘eten’ aan de slag wil gaan. Dat het idee van ‘eten dat mensen verbindt’ op deze plek nog niet eerder op deze manier is aangegrepen verbaasde hen net zo zeer als ons!

Zoals alles wat wij doen draait het bij ons om eten en mensen met elkaar verbinden: recepten uit het hele land: ‘Recipes of the Whole Land’ die we gaan vieren met EAT-in’s van Tel Aviv tot Jerusalem en Jenin: de tafels gaan vol staan met de lokale traditionele gerechten van Jerusalem en Bethlehem tot gerechten uit de Galilee en uit Gaza.
Wij hebben de afgelopen dagen weer genoten van de eigentijdse Israëli keuken: funky groente gerechten van Eyal Shani bij Abraxas North: slowcooked uit de oven transformeert hij hele rode kolen tot een soort plantaardig stoofvlees en bietjes tot smaakbommen die zelfs naar chocolade smaken; en de kastanjepompoentjes lepelden we uit met de dikke zure room en kosjer zout erbij, geserveerd op papier of op karton! Bij het befaamde marktrestaurant Machneyuda in Jerusalem kregen we een plank vol Israelische tapas: van aubergine salade tot watermeloen met zout en olijfolie, buffelmozzarella met hete groene gegrilde hete peper en calamarisalade met munt. Het marktrestaurant van Shir & Michal’s indoor market was een feest van kleine frisse gerechtjes: een baladi (Arabisch voor ‘van het land’) salade met allerlei rauwe groene groente zoals dungesneden onrijpe amandelen. Net zo heerlijk en  ook zo simpel: de verse notige kikkererwten die we kochten op de farmers market van twee Palestijnse jongens en die we met de schil en al bestrooid met wat zout roosterden in de oven. Of de piepkleine super sappige kruidige krokante falafelballetjes bestrooid met peterselie en komijn in Jaffa. En dan onze laatste verslaving: tahina van gestoomde witte sesam: zo’n diepe rijke zalvige tahina hebben we nog nooit eerder geproefd! Dat op het vliegveld natuurlijk alles weer uit de koffer moest, was geen enkel punt: voor je het weet sta je weer te praten over dat onderwerp waar iedereen zo van houdt: eten!

 


4 reacties op “De lekkerste tahina komt uit Palestina & Israel”

  1. ik vind jullie kookboeken en blog geweldig, evenals jullie nieuwe project ‘recipes of the whole land’. jullie doen dingen vanuit jullie hart en ziel en dat voel je wanneer je jullie blog leest en door jullie kookboeken bladert. nu vertrek ik morgen naar israel&palestina en ik las net in delicious over jullie nieuwe project en vraag me af of er al diners gepland zijn? het lijkt me fantastisch om tijdens mijn verblijf daar (t/m 17 sep) zo’n diner mee te maken.

    • nou wat een heerlijke reactie Jonneke en het klopt helemaal! Het project Recipes of the whole land staat gepland voor voorjaar 2012! hou ons blog in de gaten en eet smakelijk daar! sahtein!

  2. beste

    mooi verslag!!!
    wat is eigenlijk tahina?
    en waar en wanneer gebruik je het?
    mvg
    simonne

    • Hi Simonne
      Tahina is een zalvige pasta van geroosterd of ongeroosterd sesamzaad, je koopt het in plastic potten of glazen potten, die laatste komen uit Turkije of natuurwinkel en zijn wat donkerder gebrand. Tahina zit altijd in hummus, en wordt ook bij hummus gegeten, is een basis voor sauzen en dressings en wordt ook los als dip gegeten, met brood.
      Ook heerlijk als ontbijt met honing erin!
      groet Nadia & Merijn