Maftoul, olijfolie & kardemon


Deze week liep On the ground global een marathon ‘Run across Palestine’, om Palestijnse fairtrade boeren te steunen en te vieren.
Onze vriend Nasser Abufarha van Canaan Fairtrade (zie Bismilla Arabia)was natuurlijk superenthousiast over dit initiatief, dat de boeren in zijn coöperatief steunt. En om dit geweldige initiatief te vieren kregen we zin in een lekkere winterse soep met Palestijnse maftoul (een soort couscous, vergelijkbaar met Sardijnse fregola) en pompoen. De smaakmakers zijn kaneel, kardemon en een beetje 7-spices (een mengsel van pepers en specerijen), die wel vaker gebruikt worden in Palestijnse gerechten. De gebakken uien erop geven een lekkere crunch en pit en doen denken aan een andere grote favoriet van ons: moujadara: linzen met bulghur of rijst en gebakken uien. En natuurlijk met Canaan olijfolie als smaakmaker!

Stevige soep met maftoul, kardemon, gebakken uien en olijfolie

Voor 4 personen

3 zoete uien
2 teentjes knoflook
olijfolie (van Canaan Fairtrade, te koop via natuurwinkels, kijk op canaanfairtrade.nl)
1 tl kardemomzaadjes
2 tl kaneel
2 tl 7 spice of pimentpoeder
1 kleine flespompoen
2 blikken tomaten op sap
175 g maftoul (Canaan fairtrade, te koop via natuurwinkels en canaanfairtrade.nl) te vervangen door kleine (riso)pasta)
fijngesneden peterselie.

Snijd de uien in halve ringen en de knoflook fijn. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak 2 van de 3 uien goudbruin onder voortdurend omscheppen, bestrooi met wat zout. Bak de andere ui met de knoflook op laag vuur zacht in een soeppan, voeg de kardemon, kaneel en 7-spice of piment toe. Snijd de pompoen met schil en al in grove blokjes (verwijder zaadlijsten) en voeg toe. Voeg nu ook de tomaten op sap, de maftoul en wat zout toe. Voeg wat water toe en kook de soep op laag vuur gaar in ca. 15 min. Gaar. Voeg tussentijds evt. nog wat water toe als de soep te dik is. Roer de peterselie door de soep en serveer met wat van de gebakken uien bovenop.

,