Prikkende cactusvijgen


Cactusvijgen, cactus fruit, prickly pear, hindia, fichi d’India… welke mooie naam je ze ook geeft, deze vijgen moet je ook echt met ‘fluwelen’ handschoenen aanpakken want anders krijg je in de loop van de komende dagen telkens een fijne prikkel ter herinnering.

Elke Mediterraan weet dat er venijnige bijna onzichtbare stekels zitten in de schil van deze mooie vruchten. Je plukt ze ook echt met een lange stok van de struiken en zonder handschoenen kom je niet ver. Nadia plukte al van jongsaf aan graag van alles uit bomen en struiken en dan rechtstreeks het mondje in.. maar de eerste keer met een cactusvijgen was ook direct de laatste keer.
Wij laten het tegenwoordig aan de professional over om ze te plukken en voor het schoonmaken gebruiken we echt handschoenen (of een dik plastic zakje om je handen), goed schrobben onder de stromende kraan en dan op de Marokkaanse manier ‘pellen’.

Deze handle with care vruchten zijn prachtig veelkeurig, zoet en aromatisch van smaak met vrij stevige pitjes die je wel gewoon kan eten. Dus absoluut de moeite van het schoonmaken waard. Toch in aanraking gekomen met wat stekeltjes? Gebruik een gekauwd kauwgompje (ja echt waar:-) om ze uit je hand te halen.

Laatst hebben we stap voor stap cactusvijgen schoonmaken op de foto gezet: koud kunstje op deze manier:

Zo mooi die Cactusvijgen!
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4

Het receptje is heel simpel: roer veel citroenrasp, wat suiker en oranjebloesemwater naar smaak door dikke Turkse yoghurt en serveer met plakjes cactusfruit.