Jeruzalem Hummus!


Met de enige echte Jeruzalem hummus de zomer door!

Want wij gaan even Marokko en Libanon onveilig maken (nou ja of juist veiliger haha). Maar daarna in september komen we terug met heel veel: onze nieuwe VIVA Arabia kookboek, met de lekkerste gerechten uit 7 jaar VIVA, Nadia’s Melk & Dadels boek en er komt nog iets heel spannends aan, waar wij enorm naar uitkijken. We verklappen je vast: hou ons in september en oktober heel goed in de gaten!

Voor nu gaan we genieten van lange zomeravonden met deze heerlijke frisgroene hummus uit Jeruzalem. Waanzinnig lekker met vers pitabrood of zelfgebakken flatbread!

Groene hummus uit Jeruzalem met peterselie

500 g gedroogde kikkererwten
1 el + ½ tl bakpoeder
2 teentjes knoflook
1 bos peterselie
citroensap
300 ml witte tahini (de lichte ongeroosterde tahini uit het Midden-Oosten (in plastic potten en niet de geroosterde Turkse uit glazen potten)
2 teentjes knoflook, geperst

Week de kikkererwten een nacht of 12 uur in een grote kom met ruim koud water en 1 el bakpoeder. Spoel de kikkererwten schoon en laat ze goed uitlekken.
Doe ze in een grote pan, voeg zoveel water toe dat de kikkererwten ca. 2 cm onderstaan. Voeg ½ tl bakpoeder toe en breng aan de kook.
Kook met het deksel op de pan op laat vuur in 2 tot 3 uur tot de kikkererwten heel zacht zijn. Laat afkoelen, giet af en bewaar wat van het kookvocht.

Snijd de peterselie fijn. Stamp de knoflook fijn met de peterselie en wat grof zout, voeg wat citroensap toe. Pureer het peterseliemengsel met de kikkererwten en de tahini in de keukenmachine, laat de machine geruime tijd draaien tot een zalvige consistentie.
Voeg als de hummus te dik is tijdens het draaien wat van het kookvocht toe.
Breng op smaak met extra citroensap en wat zout.
Maak een mooi kuiltje in het midden. Besprenkel met wat olie.
Bestrooi eventueel met wat zeer fijngehakte peterselie, een snufje komijn en/of een snufje paprikapoeder.
 Serveer met partjes rauwe ui, ingelegde groenten en verse pitabroodjes of flatbread.

 

 

,