Rumaniyya uit Gaza: leve de granaatappel!


Een bijzonder recept uit een bijzonder boek uit een bijzondere streek waarbij helaas niemand meer denkt aan eten. En op dit moment zal dit gerecht waarschijnlijk niet veel gemaakt worden, simpelweg omdat er triest genoeg maar weinig keukens meer over zijn. Gaza in Palestina is de plek waar dit gerecht vandaan komt, een gebied met een ongelofelijk rijke keuken waarin smaakmakers als pittige rode pepers, tamarinde en dille zaad gerechten onweerstaanbaar lekker maken. Zoals in dit gerecht ‘Rumaniyya’, een ode aan de (zure) granaatappel die in het najaar rijp aan de bomen hangen. Afkomstig uit The Gaza Kitchen van Leila el Haddad en Maggie Schmitt, een kostbaar eerbetoon aan de onbekende maar heerlijke Palestijnse Gazaanse keuken.

foto 1Rumaniyya (ruman betekent granaatappel in het Arabisch) is een perfecte manier om de eerste koele dag van het najaar in te luiden en de zomer gedag te zeggen. Vandaag is dé dag voor dit nazomergerecht!

 

200 g bruine linzen
2-3 kleine stevige aubergines
6 el granaatappelmelasse
3 el citroensap
2 el bloem
2 el pul biber or chili flakes
2 el dille zaad (bij goede kruidenspeciaalzaak) of 1 el anijszaad
1 el komijn
5 teentjes knoflook
2 uien
olijfolie
3 el tahina
2 granaatappels

Kook de linzen beetgaar in ca. 30 min. Snijd de aubergines in gelijke niet te kleine stukken. Roer de granaatappelmelasse los met het citroensap en 1 dl water, en roer de bloem erdoor: roer glad. Doe de pul biber of chili flakes met het dillezaad, komijn en knoflook en wat grof zout in een vijzel en stamp tot een pasta. Voeg de aubergine toe aan de linzen en kook nog 15 min tot de aubergine zacht is. Snijd de uien in halve ringen. Verhit flink wat olijfolie en bak ze mooi goudbruin. Roer de chilipasta door de linzen, breng op smaak met zout. Roer nu het granaatappelmelassebloemmengsel erdoor, tot het mengsel dik wordt. Roer als laatste de tahina erdoor. Snijd het kroontje uit de granaatappels, breek ze open en klop met de bolle kant op de schil zodat de pitjes eruit vallen. Schep de ‘rumaniyye’ op een schaal, verdeel de uien en granaatappelpitjes erover en besprenkel met olijfolie. Serveer lauwwarm met flatbread en olijven. We waarschuwen je, het is verrukkelijk.

foto 4

 

 

,