Gamberi Sanuna


Judith’s recept voor Gamberi Sanuna

Een oude kennis, Judith Spiegel is journalist en correspondent in Yemen (foto hieronder), en omdat we razend nieuwsgierig zijn naar de Jemenitische keuken (denk aan Shahar’s heerlijke Jemenitische soep in Arabia bij je thuis ) heeft Judith ons lekker gemaakt met een voorproefje van de voor ons onbekendere Jemenitische keuken. Toen we haar heerlijke Gamberi Sanuna net zelf maakten  bedachten we ons dat we echt dol zijn op het Yemenitische specerijenmengsel hawaij : een gevijzeld mengsel van koriander, karwij, kruidnagel, kardemon en peper.  Lees ook het verhaal!

Voor 2-3 personen

scheut olie (ik doe altijd olijf of zonnebloem)
1 ui, fijngehakt
2 fijngehakte tenen knoflook
half Spaans pepertje, fijngehakt
stukje (2 cm) gember, fijngehakt
5 eetlepels tomatenpuree
6 theelepels kruidenmengsel hawajj (karwij, peper, korianderzaad, maar er mag ook best wat cardamon en kruidnagel bij, gewoon wat je lekker vindt
kopje water
zout
500 gram gepelde gamba’s of witte vis
handvol verse koriander

Ui en Spaanse peper in pan met dikke bodem bakken, na paar minuten knoflook en gember erbij doen. Minuutje meebakken, daarna kruidenmengsel toevoegen, minuutje meebakken, dan tomatenpuree erbij, minuutje meebakken, dan kopje water en zout naar smaak erbij. Koken tot het pruttelt, dan vis of garnalen erbij en gaar laten worden (± 5 minuten). Verse gehakte koriander erover. Klaar!