Venkelsaffraansoep met kaneel & gekonfijte citroen


Grappig genoeg waren we helemaal niet van plan een Marokkaanse soep te gaan maken. Maar toch is deze geurige aromatische venkelsoep met saffraan, kaneel & gekonfijte citroen die kant op gegaan. We hebben eerst stukken venkel geroosterd in de oven met wat (Turkse!) paprikapasta, olijfolie, knoflook, tijm en rozemarijn. Vervolgens hebben we de geroosterde venkel met wat saffraan, een kaneelstokje en wat water opgezet en rustig laten koken. Toen we de soep daarna pureerden werd deze zijdeachtig alsof er room in zit! En de combinatie van geurige saffraan, zoete kaneel en de anijsachtige venkel is een match made in heaven.
Om de soep nog wat pit te geven hebben we er gescheurde roze Marokkaanse kalamata olijven in gedaan,  die onze vriendin Mina Abouzahra net meegenomen heeft uit Marokko. Besprenkeld met wat Marokkaanse olijfolie, bestrooid met wat fijngesneden zoute gekonfijte citroenschil en nog wat specerijenzout met komijn, venkel en peperoncino om het af te maken. B’saha!

 

Venkelsaffraansoep met kaneel & gekonfijte citroen

Het specerijenzout is ook lekker om met olijfolie je brood in te dippen of over eitjes of geroosterde aardappels gestrooid.

 

 

 

 

Voor 4 personen

3 flinke venkels
4 teentjes knoflook
paar takjes rozemarijn, tijm
3 el Turkse paprikapasta (tatli biber, bij Turkse winkel)
olijfolie
kaneelstokje
plukje saffraan
halve kleine gekonfijte citroen (Marokkaanse winkel of zelfgemaakt)
handjevol kalamataolijven
1 el komijn, venkelzaad, peperoncino
2 el zeezout

Snijd de venkels in grove parten. Verwarm de oven voor op 200°C.  Doe de venkels in een   ovenschaal met de knoflook, rozemarijn, tijm, paprikapasta en wat olijfolie. Schep goed om. Rooster goudbruin in ca. 13 min. Haal uit de oven en verwijder takjes kruiden. Doe alles in een soeppan, voeg ca. 1 liter water toe, zout, het kaneelstokje, de saffraan en en breng aan de kook.  Kook de soep ca. 10 min. Pureer de soep met een staafmixer (verwijder eerst stokje kaneel) tot helemaal glad. Scheur de kalamataolijven. Verwijder het vruchtvlees van de gekonfijte citroen en snijd de schil heel fijn. Stamp de specerijen met het zout fijn. Doe de soep in kommen, verdeel de olijven erover, bestrooi met wat gekonfijte citroen en specerijenzout en besprenkel de soep met wat (Marokkaanse ) olijfolie. Eet de soep met grof (Marokkaans) brood, olijven en dip je brood in olijfolie en het specerijenzout.

, ,