Marokkaanse panzanella


Vlak voordat we iets heeeel spannends gaan doen (ja echt HEEL SPANNEND! hou ons fb maar in de gaten)….maakten we tijdens het werk nog even een fijne zomersalade als lunch. Smaakt ook geweldig bij een bbq, gegrild visje of gegrilde kip.

We zijn namelijk dol op Italiaanse panzanella, zo’n lekkere grove broodsalade met tomaat, basilicum, lekkere olijfolie en azijn. Die je eet in de zomer, als alles op zijn best is. Nu waren we bij Nadia’s Marokkaanse slager en daar was 't nogal komkommertijd qua groente. Letterlijk want de eigenaar was in Marokko: uiteraard reden genoeg voor een bijna lege winkel;-) Maar er waren dus wel komkommertjes, of beter verse augurken, er was lekker brood, en er waren kruiden. Een blik grote witte bonen erbij (we zetten onze blikfobie even opzij) en klaar. Wij houden echt zo van op die manier koken. Wat is er en wat kunnen we ermee doen. Zo worden de leukste gerechten geboren.

 

Grove Marokkaanse panzanella – broodsalade met witte bonen, komkommer en groene kruiden

Voor 2 tot 4 personen zo ongeveer

half panbrood (Marokkaans rond brood)
1 bos peterselie
1 bos koriander
1 witte ui
5 kleine komkommertjes
1 blik grote witte bonen, goed gespoeld en uitgelekt
rodewijnazijn
olijfolie
beetje komijn
handjevol zwarte Marokkaanse olijven
beetje chilivlokken of pul biber

Scheur het brood in grove stukken. Snijd de kruiden heel fijn en  de ui in halve ringen. Snijd de komkommertjes in kleine stukken. Meng alles met de witte bonen, rijkelijk azijn, olijfolie, zeezout en wat komijn. Pel de olijven van de pit en meng door de salade.