Over ons

Arabia. Een utopia of zou deze plek echt kunnen bestaan?

‘Een maaltijd heeft iets van een verdrag waarin mensen elkaar leven en veiligheid garanderen en waarin ze eropuit zijn elkaar welwillend te bejegenen.’ Immanuel Kant, 1789

Liefde en passie voor de grote mediterrane keuken is wat wij delen. We ontdekten dit aan de eettafel, al etende en pratende. Onze boeken zijn de vruchten van deze passie. Voor de landen, de culturen en het eten in de grote Arabische wereld, die voor ons geen strakke grenzen kent.

Daar ging ons gesprek over toen we in de taxi van Beirut naar Damascus zaten. Uiteindelijk bleek na al onze reizen ‘Arabia’ de meest passende titel voor onze kookboeken. Want datgene wat alle mensen in de ‘Arabische wereld’ bindt zowel vroeger als nu, is de taal, het ‘arabia’ en niet de religie die de mensen aanhangen of de plaats waar ze wonen. Zo legde Serge Hochar van het Libanese wijnhuis Chateau Musar ons uit. We zijn niet op zoek gegaan naar overeenkomsten of verschillen maar toen we reisden in de landen die ons Arabia vormen werden ze vanzelf duidelijk. Arabia is geen grote brij van eenvormige landen, maar een eigentijdse kleurrijke geurrijke smaakvolle lapjesdeken. Onze binnenkomer was een simpele en doeltreffende: wat eten jullie precies? Deze vraag opende alle deuren naar de heerlijkste keukens en de eettafels van unieke mensen, die ons met de grootste vrijgevigheid onthaalden.  We ontdekten er zo’n andere wereld dan verwacht, dat het onze passie heftig aanwakkerde. En proefden er bekende gerechten die onbekend smaakten en onbekende gerechten die bekend smaakten. Ingrediënten die we kenden uit Marokko, Italië en Spanje maar die in bijvoorbeeld Libanon weer heel anders gebruikt en bereid werden. Er waren steeds weer smaken die terugkwamen, eetgebruiken en regels die ons bekend voorkwamen. En overal ontmoetten we hetzelfde enthousiasme, dezelfde warmte en openheid. We hebben er zeker een wellicht naïeve conclusie getrokken, mensen die van lekker eten houden– ongeacht waar ze vandaan komen –  zijn zonder meer vreed (t) zaam en vriendelijk. In de loop van de jaren en reizen zijn we steeds meer overeenkomsten gaan zien in de Arabische keuken: het is eigenlijk 1 grote keuken, verdeeld over verschillende landen en zelfs werelddelen. Onze ontdekkingstocht wakkert ons enthousiasme alleen maar meer en verder aan, er is nog zoveel te zien, ruiken en proeven in de grote Arabische wereld.

Over Nadia en Merijn
Naast kookboekenschrijvers zijn we culinair schrijvers, receptschrijvers en foodstylisten voor o.a. delicious. magazine en Foodies. Ook zijn we bekend van onze kookshow op 24kitchen. Sinds 2015 hebben we onze eigen productlijn, Nadia & Merijn’s SOUQ