Siciliaans paradijs deel 1


Een landschap vol olijfbomen, brandende zon, heerlijke kust en alles doet eigenlijk denken aan Marokko of Libanon, behalve….dat alles in het Italiaans is, we zijn op Sicilië!

Il Consiglio di Sicilia

Onze vriendin Roberta Corradin, die we ooit ontmoetten op het Couscousfest in San Vito lo Capo, eveneens Sicilië , woont nu permanent op dit mooie eiland.
Roberta is nog steeds een in Italië gerespecteerde foodjournalist maar ze is tegelijkertijd ook een beetje ‘overgelopen’! Ze runt namelijk met haar man Antonio Cicero hun restaurant Il Consiglio di Sicilia in Donnalucata, in de provincie Ragusa.
Sicilië stond al in ons eerste boek en terecht want de keuken loopt over van Arabische invloed uit het verleden. Zo maakte Antonio een pasta met wortel, bottarga, pijnboompitjes en rozijnen: die combinatie zegt genoeg!
En in die brandende hitte snap je ook waarom het ontbijt hier net iets anders is dan anders: ijskoude smeltende granita die je eet met een zachtzoete brioche. Ook de smaken en ingrediënten van de granita spreken (Arabische) boekdelen.

De amandelgranita van signora Giovanna

De meest bekende is de granita di mandorle – amandelgranita, met de aromatische amandelen uit de streek, van Noto. In die amandelgranita zitten ook altijd een paar bittere amandelen wat de smaak nog bijzonderder maakt. En we kwamen er ook achter dat er twee verschillende zijn: een amandelgranita van witte ongeroosterde amandelen, en een granita van geroosterde amandelen. We kunnen niet kiezen welke lekkerder is! Ze wordt ook vaak geserveerd met in het midden een lepel romige koffiegranita.
Roberta nam ons mee naar Bar Pentagono in Chiaramonte Gulfi (geweldig gelegen naast een benzinestation!!)  waar de leukste Italiaanse oma Signora Giovanna een zalige witte amandelgranita maakt, met daarop wat licht geroosterde fijngehakte amandelen. We aten er drie achter elkaar. Twee keer aten we ‘m van ongeroosterde amandelen en 1 keer van bruingeroosterde amandelen (met een wat diepere geroosterde smaak). Maar het zou nog erger worden.

Twee dagen later belandden we met Ro in een buitenwijk van het mooie chocoladedorp Modica, bij bar Rosy in Modica Sacro Cuore. Er was niemand op straat want bloedheet en midden op de dag en er was ook niemand binnen. Maar Ro bezweerde dat we hier granita moesten eten. En dat hebben we gedaan: met z’n drieën in 15 minuten 9 granita’s. Echt waar.

We begonnen met de verrukkelijke granita van minuscule aromatische bosaardbeitjes, met daarop lobbige room, daarna een pistachegranita (van die fantastische bronte pistachenootjes van Sicilie),

een citroengranita (van die Siciliaanse citroenen), perzikgranita (van wilde platte perziken), moerbeiengranita, amandelgranita met een lepel koffiegranita erin, vijgenwalnootgranita (!), en geroosterde amandelgranita en een goddelijke uitvinding koffie granita met panna (room) cremolato di caffè con panna met gewone koffiegranita.

Het was een soort granita orgasme: ze waren allemaal even verfrissend, puur en verleidelijk. Het koele ijs bleef maar soepel naar beneden glijden. En die lobbige panna….room….Die avond aten we weinig pasta.

In ons eerste boek Arabia hadden we al een recept voor een Siciliaanse Amandelgranita.

 Amandelgranita

 8 personen
250 g blanke amandelen van goede kwaliteit
1 l water
250 g suiker
1 drupje rozenwater of oranjebloesemwater of essence van bittere amandel

Maal in een keukenmachine de amandelen met het water en suiker fijn. Laat een nachtje of een paar uur staan (hoe langer je het laat staan hoe meer smaak de amandelen afgeven). Zeef de amandelmelk door een fijne zeef en voeg het rozenwater, oranjebloesemwater of amandelessence toe. Doe in een metalen bak of cakeblik en zet in de vriezer. Schraap om het half uur de ijskristallen los (en meng met het nog vloeibare deel). Zodra de granita een schilferige massa is geworden, doe over in een plastic bak of serveer direct.

Roberta & Antonio’s restaurant:
Il Consiglio di Sicilia
79, Via Casmene
Donnalucata
Sicilië
Tel. +39  932938062