Bulghursalade met pompoen en tahina


Omdat we vandaag de zomerse zon gestaag zien verdwijnen achter bekende grote grijze wolken hebben we om onszelf te troosten maar iets lekkers voor de lunch gemaakt. Laatst vonden we een lekker mengsel van bulghur en geroosterde vermicelli, al gemengd in de zak, afkomstig uit Turkije, Gaziantep.

Dat mengen van granen met vermicelli is gewoon in het Midden-Oosten, en zo’n zak waar het al samen in zit is dus ideaal. Maar je kunt het ook gewoon zelf mengen natuurlijk. Daarbij geroosterde pompoen (we hadden zo’n mooie groene met geel notig vruchtvlees!), uien en een notige tahinadressing met granaatappelmelasse en wat pul biber: notig, aards, smeuig en heel erg lekker herfstig.

Voor 4 personen

1 groene of flespompoen
2 flinke uien
2 dl witte tahina
granaatappelmelasse
200 g bulghur/vermicelli mengsel
paar takjes peterselie
olijfolie
zout, pul biber

Schil de pompoen en snijd in halve dunne ringen. Gril ze in een droge grilplan aan beide kanten. Snijd de uien in dikke ringen en gril ze ook goudbruin aan beide kanten. Meng de uien en pompoen in een kom met wat olijfolie en zout. Roer de tahina los en breng op smaak met flink wat granaatappelmelasse en wat zout. Kook het bulghurvermicellimengsel in 5 min gaar in ruim kokend gezouten water. Giet af en spoel koud en laat uitlekken. Snijd de peterselie fijn. Schep het pompoenuienmengsel door de bulghur en roer de tahinadressing erdoor heen. Bestrooi met de peterselie en pul biber.

,