-
Amsterdam Book Launch ABC
De kop is er af! Onze eerste book launch voor Under The Shade of Olive Trees zit erop.
-
Sfouf met ras el hanout
Nadia kreeg er weer een nichtje bij, en daar hoort kruidige sfouf bij – een mengsel van geroosterde bloem, specerijen en noten. In onze boeken staan er ook al een aantal (sfouf, zemmitah, afoosa allemaal in dezelfde familie). We vinden het zo lekker omdat het eigenlijk een werkje van niks is en je altijd wel…
-
Arganolie!
Mina nam voor ons werkelijk zo’n zalige arganolie mee, die ze zelf in Essaouira haalde. Diep notig en aromatisch. Dat vroeg om een heerlijke soep. Het werd een knolselderij, die we een beetje hebben schoongeborsteld en daarna zo ongeschild in de oven hebben gestopt op zo’n 200 graden. Na ongeveer 30 minuten was hij…
-
Book launch Under The Shade of Olive Trees
Under The Shade of Olive Trees Launch Party ABC Amsterdam – Saturday, March 29th, 15.00 Join us for a special launch, Q&A and tasting session & with authors Nadia Zerouali & Merijn Tol. Taste their flavourful labne’s with dukkah or pomegranate with anise, silky hummus and delicious lemon za’atar lemonade! Nadia Zerouali and Merijn…
-
Kishk & kishik en keshik
Vandaag koken we met kishik. Een van de oudste voedingsmiddelen die er bestaan, samen met de kikkererwt en nog zo’n paar ingrediënten. Kishk of kashk is een poeder van gefermenteerde laban – het Arabische woord voor yoghurt – of (zoals in Libanon) een mengsel van gefermenteerde bulghur met laban. Het is een licht zurig…
-
freekeh & mujardara
Linzen met bulgur of rijst gekookt: dat is in essentie een beroemd gerecht genaamd mudardara….een gerecht waar je ons altijd voor wakker kunt maken. Geboren uit povere ingrediënten: je kunt je bijna niet voorstellen hoe lekker de (meestal) bruine linzen zich vermengen met het kookvocht en de rijst of bulghur. Het wordt een supervoedend en…
-
De keuken van Aleppo
Syrië’s meest verfijnde gerechten komen (of kwamen…helaas) vaak uit Aleppo. Zo ook het gebruik van granaatappelmelasse in hartige vleesgerechten, vaak in combinatie met kweepeer. Onlangs proefden we bij Tawlet in Beiroet de zalige stoof van lamsvlees met kweepeer, granaatappelmelasse en citroensap van de elegante Aleppo dame Ibtissam Mesto, in het kader van het project Atayeb…
-
ARABIA kookt bij PROEF!
Arabia avonden in Proef op Vrijdag 29 en Zaterdag 30 november 2013 Laat je meevoeren door de eenvoud en de zinnenprikkelende smaken van de Arabische keuken van Arabia door Nadia Zerouali en Merijn Tol. Nadia en Merijn schrijven over de Arabisch mediterrane keuken. Afgelopen jaren reisden ze van Marokko tot Libië, Sicilië en Andalusië en…
-
Prikkende cactusvijgen
Cactusvijgen, cactus fruit, prickly pear, hindia, fichi d’India… welke mooie naam je ze ook geeft, deze vijgen moet je ook echt met ‘fluwelen’ handschoenen aanpakken want anders krijg je in de loop van de komende dagen telkens een fijne prikkel ter herinnering. Elke Mediterraan weet dat er venijnige bijna onzichtbare stekels zitten in de schil van…
-
Reem’s makdous
Onze Syrische vriendin Reem heeft ons weer eens verwend met een grote pot zelf ingemaakte makdous: met paprika, knoflook en walnoten gevulde baby aubergines. Ktir tayeb!! We waren al flink verslaafd aan de makdous van de Libanese Sousan van de biologische Beirut markt Souk el Tayeb. Zij maakt ze echt van scratch; auberginetjes uit…